مشکل قانونگذاران ما احساساتی بودن زنان نیست، بلکه «بکارت» است/ چرا عبارت قانونی «رشیده» تعریف شفافی ندارد؟/ متاسفم که فراکسیون زنان از طرح حمایت نکرد

خبر فوری

عضو فراکسیون زنان درباره طرح ازدواج بدون اذن پدر گفت: قدم بعدی این است که بتوانیم واژه رشیده را در قانون تعریف کنیم.

حمیده زرآبادی یکی از اعضای فراکسیون زنان چندی پیش طرح ازدواج بدون اذن پدر را طراحی کرد و به صورت مستقل آن را به مجلس ارائه داد. این طرح روز گذشته در کمیسیون اصلی بررسی کننده این طرح یعنی کمیسیون قضایی با 5 رای موافق و 6 رای مخالف رد شد. در همین راستا و درباره طرح‌های جایگزینی که احتمالا این نماینده آن را به مجلس ارائه دهد با او به گفت‌وگو نشستیم.

– خانم زرآبادی طرحی که شما ارائه داده بودید شامل سه قسمت بود، ازدواج دختران بدون اذن پدر با شرط سن بالای28 سال، داشتن 5 سال سابقه بیمه و داشتن مدرک فوق لیسانس، روز گذشته اما طرح در مجلس رد شد، چه تغییراتی قرار است در طرح ارائه دهید و اینکه آیا می‌خواهید آن را دوباره به مجلس بفرستید؟

زرآبادی: من مجددا طرح را بررسی کردم و چیزی که در نهایت به مجلس فرستادم فقط شامل شرط سنی برای دختران 28 سال به بالا بود. اکنون این‌گونه است که دختران در هر سنی، 14 ساله، 28 ساله و 70 ساله اگر به دادگاه مراجعه کنند، با پاسخ به 4 سوال ظرف یک ماه تعیین تکلیف می‌شوند. طرح در کمیسیون رد شده است و برای تغییر آن طبق آیین نامه اکنون نمی‌توان کاری کرد و باید 6 ماه منتظر بمانم.

– بسیاری از زنان و تشکل‌ها شما را در ارائه این طرح تنها گذاشتند و شما شخصا این طرح را به مجلس فرستادید، فکر می‌کنم در فراکسیون زنان هم مخالفانی وجود داشت.

زرآبادی: بله اصلا یکی از دلایل رد شدن این طرح هم مخالفت نمایندگان زن بود، همانطور که اشاره کردید بسیاری از تشکل‌ها هم با این طرح مخالف بودند.

– سایر شرط‌ها را حذف کردید و فقط 28 سال ماند اکنون هم زنان می‌توانند به دادگاه مراجعه کنند و بدون اذن پدر ازدواج کنند، پس مشکل دقیقا کجا بود؟

زرآبادی: مشکل اینجاست که چرا باید در ابتدای ازدواج به دادگاه مراجعه کرد؟ خب ازدواجی که ابتدای آن در دادگاه باشد احتمالا آینده خوشی نخواهد داشت. ببینید من هم با شورای نگهبان و هم با فقها نامه نگاری متعدد انجام دادم و منتظر نظر افراد هستم، ما در قانون واژه‌ای به نام «رشیده» داریم. که دادگاه با تکیه بر این مساله به دختران اذن ازدواج می‌دهد حرف من این است که این واژه تعریف مشخصی در قانون داشته باشد تا با کمک آن به یک وحدت رویه برسیم.

-تغییر این مسائل احتیاج به زمان دارد مثل اتفاقی که اکنون بعد از گذشت چند سال برای طرح کودک همسری افتاده است.

زرآبادی: بله دقیقا تغییر این موارد سخت و زمانبر است من با چند جایی مکاتبه کردم که این واژه رشیده چرا در قانون فقه معرفی نشده است؟ البته اکنون کسی به من توضیحی نداده است و به طور کلی نسبت به شفاف سازی این موضوع مقاومت می‌شود.

-یعنی خواسته شما مشخص شدن رده سنی برای این واژه رشیده است؟

زرآبادی: بله همانطور که همه سنین در ایران یک تعریف مشخصی دارد مانند سن بلوغ. خب پس این واژه هم باید یک رده سنی مشخص داشته باشد. وقتی دادگاه براساس آن رای صادر می‌کند پس قاعدتا باید یک رده سنی مشخص هم برای آن وجود داشته باشد تا بتوان به یک وحدت رویه رسید.

-همان روزها بسیاری از روانشناسان با این طرح مخالفت کردند و یکی از علت‌هایشان هم این بود که زنان احساساتی هستند و هنگام ازدواج منطقی تصمیم نمی‌گیرند پاسخ شما به این انتقادات چه بود؟

زرآبادی: قانونی که ما داریم به هیچ وجه روی بحث احساس تصمیم نمی‌گیرد. مشکل بکارت است. بگذارید یک مثال بزنم شما با شرط دادگاه ازدواج می‌کنید بعد پدرتان اگر متوجه شود و همچنان مخالف باشد، می‌تواند با شکایت عقد شما را باطل کند. حال اگر بکارت شما در آن دوران از بین رفته باشد با یک تایید پزشکی قانونی می‌توانید برای ازدواج بعدیتان تصمیم گیری کنید و دیگر به اجازه پدر نیازی ندارید.

– حتی اگر یک روز بعد ازدواجتان هم طلاق بگیرید و بکارت نداشته باشید باز شامل این قانون خواهید شد.

زرآبادی: بله اصلا طلاق یا فوت طرف مقابل و اینکه بکارت چگونه از بین رفته معیار نیست فقط داشتن یا نداشتن آن است که اهمیت دارد.

-در پایان دوست دارم بدانم قدم بعدی شما چه خواهد بود؟ البته اشاره کردید باید 6 ماه منتظر بمانید.

زرآبادی: من در حال حاضر پیگیر مشخص کردن رده سنی برای واژه رشیده هستم و مکاتباتی با فقها و اعضای شورای نگهبان داشتم و در تلاش هستم که این عدد متغیر از بین برود. به هرحال قانون ما نقص دارد و باید این ناقصی از بین رود.