زنان؛ غایبان بزرگ تصمیم‌گیری در حوزه سیاست/ نیازهای زنان در دولت یازدهم بی‌پاسخ مانده است

ارسال کننده : احمد فخرالدین

تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۲ – ۱۰:۱۶

8696_627
یک بعد وزارت زنان، تغییر نگرش جامعه نسبت به زنان و توانایی‌های آنان است و صرفاً زن بودن ایجاد صلاحیت یا عدم صلاحیت نمی‌کند. ازطرفی بعد از بحث تغییر نگرش موضوعی که بایستی مورد توجه قرار گیرد این است که فساد، رانت‌خواری و سوءاستفاده در تمام کشورها معضل به حساب می‌آید و مدیریت زنان طبق تجربه یکی از عوامل مؤثر بر کاهش فساد است.

در روزهای پس از انتخاب و رأی‌گیری وزرای پیشنهادی دولت یازدهم، همچنان حرف و سخن درباره وزرای پیشنهادی و انتخاب‌شده، ادادمه دارد و این بار بحث بر سر بودن یا نبودن وزیر زن در کابینه دولت در نشستی با عنوان «زنان و انتخابات؛ تدبیر یا تعویض» و با حضور الهه کولایی، استاد دانشگاه و نماینده مردم تهران در مجلس ششم، ناهید توسلی، پژوهشگر و فعال حوزه زنان، آذر تشکر، جامعه‌شناس و فعال حوزه زنان، و شهلا اعزازی، استاد دانشگاه و فعال حوزه زنان، در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهرخانه، در ابتدای این نشست شهلا اعزازی با ارائه آماری از حضور زنان در مجلس شورای اسلامی ‌در موقعیت تصمیم‌گیرنده، اشاره کرد: حضور زنان در مجلس تاکنون از 5 درصد فراتر نرفته است که بیشترین حضور در مجلس پنجم رخ داد که تنها 14 نفر از نمایندگان مجلس را زنان تشکیل دادند.

وی پس از مطرح کردن شعارها و سخنان رئیس‌جمهور در زمان تبلیغات درباره زنان و برابری فرصت‌های زن و مرد، جنسیت و تبعیض، خانواده، امنیت، عدالت، فقه اسلامی‌ و وزارت زنان، به طرح دو پرسش از مهمانان برنامه پرداخت؛ اینکه آیا زنان در انتخابات مشارکت فعال داشتند؟ و آیا وجود وزیر زن ضرورت دارد؟

زنان؛ غایبان بزرگ بخش تصمیم‌گیری در حوزه سیاست/ نیازهای زنان در دولت یازدهم بی‌پاسخ مانده است
الهه کولایی، استاد دانشگاه و نماینده مردم تهران در مجلس ششم در پاسخ به سؤال اول گفت: حوزه سیاست در جهان همچنان به طور کلی در سیطره مردان است و زنان به حوزه خصوصی جامعه تعلق دارند.

وی با بیان اینکه به اذعان بسیاری از افراد حوزه سیاست با قدرت برابر است، تأکید کرد: حال باید دید سهم زنان از منابع قدرت چیست؟؛ سهم زنان در طول تاریخ به صورت توده‌ای شکل گرفته است و از ابتدای انقلاب اسلامی ‌نقش زنان اثرگذار، جهت‌دهنده و عینیت‌بخش بوده است، اما میزان این مشارکت و تأثیرگذاری به طور دقیق مشخص نیست. تنها آنچه که در صفوف رأی‌گیری در زمان انتخابات دیده می‌شود، به سهم زنان در مشارکت سیاسی تلقی شده است و در بخش تصمیم‌گیری، زنان غایبان بزرگ بوده‌اند. حوزه وزارت نیز از همین جنس است. در بحث توزیع قدرت، تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی خلأ بزرگی در حوزه زنان وجود دارد.

نماینده مردم تهران در مجلس ششم ادامه داد: زنان در دولت تدبیر و امید نیز تنها به شکل رأی‌دهنده فعال بوده و همچنان نیازهای آنان بی‌پاسخ مانده است.

زنان به دنبال جایگاه خود ونه حقوق خود
در ادمه ناهید توسلی، پژوهشگر و فعال حوزه زنان، در پاسخ به سؤال اول اعزازی، سیاست را پدیده‌ای مردانه دانست و گفت: تمام کوشش سیاست استقرار حاکمیت مردانه و در کنار آن نوعی امپریالیسم جهانی مانند مادی‌گرایی و ثروت است که بین مردم ایجاد نابرابری کرده است. سیاست به طور کلی به معنای قدرت فهمیده می‌شود و نه مردم‌داری. بنابراین نمی‌توان گفت که مشارکت سیاسی بخشی از حق زنان باشد یا نباشد.

وی با بیان این مطلب که زنان به دنبال حقوق برابر نیستند، بلکه به دنبال جایگاه خود هستند، ادامه داد: ما می‌دانیم حقوقمان با مردان مشابه نیست، اما باید این حقوق عادلانه باشد و از نظر مدنی، اجتماعی و انسانی تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد.

به گفته توسلی، در حوزه زنان می‌بایست دو کار به صورت موازی انجام گیرد؛ اول اینکه برای تعیین حد و مرز حقوق زن و مرد، کار شود و دوم اینکه در حوزه کارکردی با قوانین تعیین‌شده مطالبات زنان را بپرسیم و بدانیم.

این پژوهشگر حوزه زنان ادامه داد: این دو حوزه بایستی در تعامل با یکدیگر پیش رفته و در این راستا می‌بایست استقلال و امنیت شهروندی، اجتماعی و جنسی در کنار هم اِعمال شود تا زنان بتوانند شهروندی شوند که احساس کمبود و متفاوت بودن با مردان را نداشته باشند. بنابراین مهم‌ترین مسئله در مورد وزارت زنان این است که در حال حاضر زنان در جامعه بسیار زحمت می‌کشند، اما مردان پست‌ها را می‌گیرند.

حرکت زنان به سمت نهادهای خرد و فرهنگی
آذر تشکر، جامعه‌شناس، آخرین نفری بود که به اولین سؤال این نشست پاسخ داد. وی خاطرنشان کرد: در هیچ کجای جهان، برخلاف حوزه بهداشت و تحصیلات، زنان در حوزه سیاست پیشرفتی ندارند.

وی با بیان اینکه سیاست مفهومی وسیع‌تر از حوزه قدرت دولتی است، افزود: سیاست، دولت و نظام سیاسی را در برگرفته و در این میان تشکیل نهادهایی به صورت خودجوش صورت می‌گیرد که حامیان قدرت هستند. برخی از پیروان مکتب فمینیسم معتقدند زنان نمی‌توانند وارد این نهادها شوند و حوزه قدرت سیاسی از آنِ ما نیست؛ چراکه حوزه سیاست، حوزه نیرنگ و فریب است. بنابراین می‌توان به سمت نهادهای ریز و فرهنگی رفت تا هرگونه چالش مانند دستمزد ِبرابر، کار، تجاوز به دختربچه‌ها و نظام سیاسی پدرسالار را به چالش کشید و چندان لزومی ‌به وارد شدن در حوزه سیاست نیست.

وزیر زن، تنها تصدی یک پست نیست، بلکه دادن یک پیام به جامعه برای تغییر نگرش تاریخی به زن است
در ادامه نشست، کولایی در خصوص سؤال دوم و لزوم وجود وزیر زن اظهار کرد: ما هم‌اکنون در میان کشورهای توسعه‌یافته مطرح می‌شویم؛ یعنی عنصر سیاست، عنصر اثرگذاری است و نقش دولت نیر بسیار تأثیرگذار است. بنابراین شکل گرفتن ارزش، دیدگاه و تعریف نقش و تعریف خوب و بد ارتباط مستقیم با نهاد قدرت پیدا می‌کند. وزیر زن، تنها حرف تصدی یک پست نیست، بلکه دادن یک پیام به جامعه برای تغییر نگرش تاریخی به زن و استعداد انسانی زن است.

وی افزود: یک بعد وزارت زنان، تغییر نگرش جامعه نسبت به زنان و توانایی‌های آنان است و صرفاً زن بودن ایجاد صلاحیت یا عدم صلاحیت نمی‌کند. ازطرفی بعد از بحث تغییر نگرش موضوعی که بایستی مورد توجه قرار گیرد این است که فساد، رانت‌خواری و سوءاستفاده در تمام کشورها معضل به حساب می‌آید و مدیریت زنان طبق تجربه یکی از عوامل مؤثر بر کاهش فساد است.

کولایی افزود: من شما را به سی و چند سال تکریم و تحسین رهبران و مسئولان مختلف نظام از زنان ارجاع می‌دهم، اما در عمل چیزی جز همین تکریم‌های کلامی ‌وجود ندارد. بنابراین وزیر زن یک نماد از تغییر نگرش نسبت به زنان و توجه دادن جامعه به بخشی از توانایی‌های مغفول‌مانده زنان است تا به توسعه برسیم.

وزیر زن شدن را مثبت و مهم می‌دانم، اما تحت مجموعه‌ای که به زن به عنوان ابزار نگاه نکند
در ادامه توسلی با اشاره به این نکته که کار من در حوزه زنان، کلان‌تر و درازمدت‌تر است، گفت: در حوزه زنان، تغییر بنیادین در نگاه جامعه شرقی و به ویژه کشورهای اسلامی ‌نسبت به زن باید به وجود آید که برگرفته از داده‌های دینی باشد.

وی تأکید کرد: وزیر زن شدن را مثبت و مهم می‌دانم، اما تحت مجموعه‌ای که به زن به عنوان ابزار نگاه نکند.

زنان ابتدا وارد حوزه مدیریت شهری شوند
سپس آذر تشکر بیان کرد: اتفاقات در حوزه زنان، گاه در حوزه‌های دیگری غیر از حوزه سیاست مدنی و رسمی‌ تأثیرگذار است، اما اگر زنان می‌خواهند در حوزه سیاست وارد شوند می‌بایست ابتدا در حوزه‌های شهری مانند شهرداری و شوراها وارد شده و به آن به چشم تمرینی برای ورود به عرصه سیاست نگاه کنند و هم اکنون ما زن ِقدرتمند در حوزه سیاست کم داریم و باید زنان را تشویق به حضور در چنین پست‌هایی نماییم.
http://mehrkhane.com/fa/news/8511/%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%BA%D8%A7%DB%8C%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B2%D8%B1%DA%AF-%D8%AA%D8%B5%D9%85%DB%8C%D9%85%E2%80%8C%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B2%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%DB%8C%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D9%87%D9%85-%D8%A8%DB%8C%E2%80%8C%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA