بیشتر زنان معتاد “کارتن‌ خواب” خراسان رضوی 20 تا 45 سال هستند

ایسنا

زنان کارتن خواب

مدیر مرکز نگهداری ماده 16 خراسان‌ رضوی گفت: بیشترین زنان معتاد کارتن‌ خواب استان، در رده سنی 20- 45 سال هستند.

زهرا باعدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در رابطه با وضعیت زنانی که در مرکز ماده 16 نگهداری می‌شوند و خدماتی که به آن‌ها ارائه می‌شود، اظهار کرد: حدود 20 تا 30 درصد این افراد دوباره دستگیر شده و به مرکز فرستاده می‌شوند، حضور مجدد آن‌ها در مرکز ماده 16، شرایطی را فراهم می‌کند تا دوباره آموزش‌های لازم را دریافت کنند. برگشت دوباره این افراد به این دلیل است که معمولا خانواده‌هایشان آن‌ها را نمی‌پذیرند. بایستی توجه داشت که ترک اعتیاد فرایند فوق‌العاده طولانی است و نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم بیمارانی که در این مراکز بستری هستند، بهبود کامل به‌دست بیاورند و پاک بمانند.

وی افزود: در طول نگهداری این بیماران در مرکز آموزش‌های لازم به خانواده‌های آن‌ها ارائه می‌شود پس از درمان و ترخیص نیز، آموزش خانواده‌ها را ادامه خواهیم داد. بیمار در طول دوره درمان ارتباط خود را با خانواده حفظ می‌کند.

نبود محل سکونتی مناسب برای زنان معتاد، منجر به گرایش آن‌ها به حضور در پاتوق‌ها می‌شود

باعدی با بیان اینکه «مرکز درمان اقامتی بانوان، تنها مرکز دولتی در سطح استان است، بنابراین از همه شهرستان‌ها پذیرش بیمار داریم» تشریح کرد: زنان معتاد متجاهر متأسفانه به‌دلیل نداشتن شغل، عدم ارائه آموزش‌های لازم برای داشتن یک زندگی سالم به آن‌ها و نداشتن محل ثابتی برای سکونت به‌ناچار به پاتوق‌ها پناه می‌برند. در پاتوق‌ها نیز به صورت مختلط هستند و خواه یا ناخواه درگیر مسائلی چون روسپیگری می‌شوند. متأسفانه روسپیگری آسیب بسیار جدی به روح و جسم یک زن وارد می‌کند تا بتواند نیازهای خود را تأمین کند.

بیماری‌های عفونی و پوستی بزرگترین مشکل زنان معتاد کارتن‌ خواب

وی اظهار کرد: این زنان به‌دلیل متجاهر بودن، در اماکن تمیزی زندگی نمی‌کنند، بنابراین هیچ مسئله بهداشتی را رعایت نکرده‌اند، درنتیجه دارای بیماری‌های عفونی، پوستی بسیار زیادی هستند. در بررسی‌های انجام شده از ابتدای سال تاکنون 6 مورد تشخیص اچ.آی.وی داشتیم، برخی از آن‌ها دارای بیماری‌های دیگری چون هپاتیت و به صورت موردی سل هستند. از سوی دیگر وضع بهداشت دهان و دندان آن‌ها نیازمند درمان است و برخی دارای بیماری‌های روانپزشکی هستند. مواردی که نیاز به درمان‌ جدی داشته باشد به بیمارستان منتقل می‌شوند. همچنین مبتلایان به اچ.آی.وی به کلینیک‌های مثلثی معرفی شده تا داروهایشان فراهم شود.

بیشترین زنان معتاد کارتن‌خواب در رده سنی 20- 45 سال هستند

باعدی در رابطه با میانگین سنی زنانی که در این مرکز حضور دارند بیان کرد: رده سنی 17-65 سال در این مرکز پذیرش می‌شوند. معمولا بیشترین آمار پذیرش ما در مرکز زنانی در رده سنی 20-45  است و میان 10 درصد از آن‌ها در رده سنی 17-20 سال هستند.

مدیر مرکز نگهداری ماده 16 خراسان‌ رضوی خاطرنشان کرد: بیشتر این زنان، دارای فرزند هستند، بنابراین زمانی که در این مرکز، پذیرش می‌شوند به دلیل نبود محلی برای نگهداری فرزندانشان، بچه‌ها از مادرانشان جدا می‌شوند و به‌وسیله اورژانس اجتماعی به سازمان بهزیستی واگذار می‌شوند. این اتفاق تأثیرات روانی بسیار زیادی را برای مادر و فرزندانش به همراه دارد.

80 درصد خانواده‌های این بیماران زیر خط فقر فرهنگی اقتصادی هستند

باعدی با اشاره به شرایط نامناسب خانوادگی این دسته از زنان توضیح داد: حدود 80 درصد خانواده‌های این بیماران، زیر سطح فقر فرهنگی و اقتصادی هستند. گفتنی است که درصد اندکی از این افراد متعلق به طبقات بالای اجتماعی هستند. یکی از عواملی که موجب این نوع از آسیب‌ها در میان این دسته از افراد می‌شود، وقوع طلاق  است؛ چراکه در طی آن فرزندان آسیب‌ می‌بینند.

وی ادامه داد: نخستین اقدام، پس از پذیرش بیمار این است که با خانواده تماس گرفته شود و برای ملاقات فرزندشان به مرکز دعوت می‌شوند. نکته مهم این است  که همراهی خانواده و داشتن پایگاه‌های خانوادگی در روند بهبود بیمار نقش بسیار موثری دارد، اما از آنجا که بیشتر بیماران تخریب‌های بسیاری داشتند و خانواده‌هایشان را آزار دادند، پذیرش آن‌ها از سوی خانواده دشوار است. درواقع اگر بتوانیم بنیان‌های خانوادگی را تقویت کنیم، جلوی بازگشت دوباره این بیماران را به مرکز ماده 16 گرفته‌ایم.

مدیر مرکز نگهداری ماده 16 خراسان‌ رضوی تصریح کرد: متأسفانه بیماران و خانواده‌های آن‌ها اطلاعات کافی در مورد بیماری اعتیاد و فرایند ترک آن ندارند. اگر بتوانیم آموزش‌های لازم را به خانواده و بیمار بدهیم، معمولا بیش از 50 درصد تأثیرگذار است تا خودشان پیگیر درمان شوند.