ایسنا
در آخرین واکنش به موج انتقادها از صدا و سیما و نیروی انتظامی به دلیل پخش اعترافهای دخترانی که ویدئوی رقص خود را در اینستاگرام منتشر میکردند، دستگاه قضایی دستور قاضی برای پخش تلویزیونی را تکذیب کرد.
خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه ۲۰ تیر در خبری به نقل از یک منبع آگاه در قوه قضائیه نوشت که پخش اعترافات دختر اینستاگرامی در تلویزیون ارتباطی با قوه قضائیه نداشته و قاضی و مسئولان قضایی درخواستی برای پخش اعترافات نداشتند.
این در حالیست که روز سه شنبه محمد حسین رنجبران، مدیر روابط عمومی صدا و سیما اعلام کرده بود که فیلم اعترافات این دختران با درخواست مقام قضایی از تلویزیون پخش شده است.
نکته جالب اینکه خبرگزاری صدا و سیما نیز روز چهارشنبه وجود مجوز قاضی برای پخش این اعترافات را رد کرد و به نقل از یک منبع آگاه قضایی نوشت: « اعترافات مائده هژبری که در مستند بی راهه شبکه اول سیما پخش شده با مجوز قاضی نبوده است.»
به نوشته این خبرگزاری، قاضی پرونده از پلیس فتا و معاونت اجتماعی ناجا خواسته بود که پیش از پخش این اعترافها حتما جزئیات آن به اطلاع قاضی برسد، اما این اعترافها بدون توجه به نظر قاضی در مجموعه مستند پخش شد.
همزمان، غلامرضا کاتب، یک عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای نظارت بر صدا و سیما، اعلام کرد که اقدام صدا و سیما در پخش مستند بیراهه و نمایش اعترافهای دختران بازداشت شده، اقدامی غیرقانونی و غیراخلاقی بوده است. به گفته او، شکایتهای متعددی توسط انجمن حمایت از کودکان و گروههای اجتماعی گوناگون از صدا و سیما به شورا رسیده که در جلسه هفته آینده به این شکایات و آثار بسیار منفی پخش این فیلم رسیدگی میشود.
به گفته او در نشست شورای نظارت بر صدا و سیما به «قصور نیروی انتظامی» به دلیل در اختیار گذاشتن اعترافهای مائده حسینی و «اشتباه پلیس فتا» رسیدگی خواهد شد. البته این نماینده مجلس مشخص نکرد که شورای نظارت بر صدا و سیما چگونه و با چه اختیاراتی قرار است به خطای نیروی انتظامی رسیدگی کند.
پخش اعترافهای دخترانی که ویدئوی رقص خود را در اینستاگرام منتشر میکردند، از تلویزیون دولتی ایران، در روزهای اخیر انتقادهای بسیاری را در داخل و خارج از ایران در پی داشت.
محمد حسین رنجبران، مدیر کل روابط عمومی صدا و سیما، روز سه شنبه ۱۹ تیر اعلام کرد که آن برنامه تولید معاونت اجتماعی نیروی انتظامی بوده است و به گفته مسئولان نیروی انتظامی، مقام قضایی درخواست داشته که این موضوع حتما رسانهای شود.
توضیحات مقام صدا و سیما در حالی است که پیشتر، مارک دوبوویتز، رئیس اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی ها مستقر در شهر واشنگتن، در توئیتی نوشت که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پس از پخش به ظاهر اعترافات مائده هژبری که کنشگران می گویند اعترافات اجباری بوده است، باید تحت تحریم های ایالات متحده قرار بگیرد.
واکنش انجمن حمایت از حقوق کودکان
این سخنان مدیر روابط عمومی صدا و سیما در حالیست که انجمن حمایت از حقوق کودکان ایران در بیانیهای با اشاره به پخش سخنان اعترافاتگونه مائده هژبری، دختر رقصنده ۱۷ ساله، از تلویزیونی حکومتی ایران، آن را «نماد مشخص و بارز خشونت علیه کودکان» دانسته است.
این انجمن در بیانیه ای که روز سه شنبه در خبرگزاری ایسنا منتشر شد آورده است: «ایجاد چنین فضای حقارتآمیزی نوعی کودکآزاری روانی تلقی شده و به جهت عمومی بودن این جرم مدعیالعموم میتواند راسا وارد ماجرا شده و نسبت به خاطیان طرح دعوا کند.»
این انجمن در پایان بیانیه آورده است که شکایت و اعتراضی را مبتنی بر استنادات قانونی به شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما ارائه کرده است.
برنامه «بیراهه» مربوط به پخش اعترافهای دخترانی که ویدئوی رقص خود را در اینستاگرام منتشر میکردند، پس از تولید توسط نیروی انتظامی، چهارشنبه ۱۳ تیر از تلویزیون ایران پخش شد.
اگر چه بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی و برخی نمایندگان مجلس به اعتراف گیری از این دختران از جمله مائده هژبری ۱۷ ساله انتقاد کردند، بعضی از وکلا و حقوقدانان نیز اصولا پخش چنین مستندی را در حالیکه هنوز وقوع جرم در دادگاه ثابت نشده را زیر سوال بردند.
بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی نیز این انتقاد را مطرح کردند که چرا صدا و سیما به جای این برنامه، مستندی درباره اختلاس گران و مفسدان اقتصادی نمیسازد.