هرانا
طی روزهای گذشته شاپرک شجریزاده یکی از معترضان به حجاب اجباری به حکم دادگاه انقلاب به ۲ سال حبس تعزیری و ۱۸ سال حبس تعلیقی محکوم شد. خانم شجری زاده در اسفندماه سال گذشته به دلیل برداشتن روسری و حرکت اعتراضی به شکل “بر چوب زدن روسریاش” به مدت یک هفته در بازداشت بود. عباس جعفری دولت آبادی روز دهم تیرماه در نشست خبری از محکومیت بیست ساله یکی از معترضان به حجاب اجباری بدون نام بردن از او خبر داده بود. نسرین ستوده وکالت او و تعداد دیگری از معترضان به حجاب اجباری را به عهده دارد روز بیست و سوم خرداد با شکایت بازپرس پرونده شاپرک شجریزاده بازداشت شد و الان در زندان اوین است. او در نامهای خطاب به دادستان تهران به این حکم اعتراض کرده است.
متن کامل نامه این وکیل و فعال حقوق بشر زندانی را به نقل از ایران وایر در ادامه بخوانید:
دادستان محترم شهر تهران
آنکاه که به آموختن علم حقوق پرداختم، هرگز گمان نمیکردم نامه نوشتن به دادستان پایتخت ایران مستلزم پاسخگویی به افکار عمومی باشد، اما این اتفاق افتاده است، اظهارات شما به عنوان کسی که باید داد مردمان را بستاند همیشه تعجب برانگیز بوده است، اما در آخرین اظهاراتتان که در روزنامه مورخ ۱۱تیرماه ۱۳۹۷ منتشر شده است، دو نکته مهم وجود داشت که مرا واداشت نکات زیر را برایتان توضیح دهم: الف – شما اظهار داشتهاید شرکت در تظاهرات غیر قانونی است و سپس با زبان همیشگی که شایستهی مقامات نظامی است، ضمن جلوگیری از آزادی بیان شهروندان این کار را بدون ارائهی هیچ دلیل و منطقی غیر قانونی اعلام کردهاید.
در حالی که اصل ۲۷ قانون اساسی، آزادی اجتماعات را بدون نیاز به اخذ مجوز به رسمیت شناخته است.
در جریان تصویب این اصل در مجلس خبرگان قانون اساسی، اصل ۲۷ با چهار بار جرح و تعدیل به رای گذاشته شد. هر بار که پیشنهاد آزادی اجتماعات با اخذ مجوز از مراجع ذیربط داده شد، نمایندگان خبرگان قانون اساسی تعمدآٌ به آن اصلاحات رای ندادند و دست آخر این اصل با تاُکید بر عدم ضرورت اخذ مجوز تصویب شد.
نیازی نیست از شما بخواهم صورت مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی را بخوانید. فرض بر آن است که آن را مطالعه کردهاید.
ب – شما در پاسخ به افکار عمومی که از صدور حکم دو سال حبس برای بیحجابی شگفت زده شده است، اظهار داشتهاید که برای این کار در آخرین پرونده ۲۰ سال حبس صادر شده است! آقای دادستان! تا آنجا که من بیرون از زندان بودهام برای متهمان این پروندهها ۱ و ۲ سال حبس صادر شده بود.
شاید در آخرین پرونده ای که دادگاه آن دو روز قبل از بازداشتم تشکیل شده بود، قاضی چنین حکم حیرت آوری صادر کرده باشد، زیرا :
قاضی اطلاع داشت موکلم برای سفری به خارج رفته است، پس موقعیت خوبی است تا به دیگران درس عبرت داده شود زیرا همانطور که شما هم اشاره کردید اصولاٌ دستگاه قضا به وسیلهای برای ایجاد رعب و وحشت و عبرت دیگران تبدیل شده است که جای بسی تاُسف است.
و احیاناٌ دستور بازداشت من نیز در صورت صحت فرض بالا، به عنوان وکیل پرونده بی دلیل نبوده است.
شکایت بازپرس پرونده نیز که از کاشان ارسال کرده بود اتفاقی و یک تصمیم شخصی نبوده است، آقای دادستان! افکار عمومی از واکنش دستگاه قضا در قبال بی حجابی و سکوت سنگین همین دستگاه در قبال اسید پاشان و متجاوزان حیرت زده است.
اکنون از قضات خود بخواهید احکام خود را سه رقمی کنند، حبس هایتان را سنگینتر کنید، الفاظ زشت به کار ببرید، نتیجهای نخواهد داد، زیرا زنان تصمیم گرفتهاند بر بدن خویش فرمانروایی کنند و مردان ما نیز از این رفتارها که توهینی به شخصیت و ارادهی آنان است، دوری میجویند.
در پایان آرزو میکنم که هرگز شما را با ترازوی مشابه اظهاراتتان قضاوت نکنند این اظهارات مسالمت جویانه نیست.
نمیخواهم بگویم خشونت آمیز است، زیرا هیچ دادستانی نباید اظهارات خشونت آمیز داشته باشد.
راستی آقای دادستان، فرزندانتان در بارهی اظهاراتتان چه فکر میکنند؟ آیا شما میدانید؟ و آیا هرگز از آنان پرسیدهاید؟
نسرین ستوده
تهران – زندان اوین
لازم به یادآوری است که شاپرک شجری زاده، از معترضان حجاب اجباری به حکم دادگاه انقلاب در مرحله بدوی به دو سال حبس تعزیری و ۱۸ سال حبس تعلیقی محکوم شد.
به دلیل اینکه نسرین ستوده، وکیل مدافع خانم شجری زاده در زندان به سر می برد این حکم با تاخیر به اطلاع این فعال مدنی رسیده است.
روز چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۷, نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، در خانه خود بازداشت و به دادسرای اوین منتقل شد.
رضا خندان همسر نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر با اشاره به عدم ارسال پرونده خانم ستوده به دادگاه گفت “همسرم وکلایی را معرفی کرده ولی آنها را قبول نمیکنند و میگویند که باید همان وکلایی که جزو لیست اعلامی هستند را برگزیند”.
نسرین ستوده در آبان ماه ۱۳۹۳ در اعتراض به محرومیت سهسالهاش از وکالت برای چندین روز مقابل کانون وکلای دادگستری تحصن کرد. این اعتراض که با حمایت و همراهی گروهی از وکلای دادگستری روبرو شد، سرانجام به نتیجه رسید و پروانه وکالت او تمدید شد.
این تحصن پس از آزادی این وکیل دادگستری از زندان انجام شد، اما به گفته خودش پس از پایان تحصن با اتهام جدید و تشکیل پروندهای جدید مواجه شد.
ستوده به دویچه وله گفت که در دادگاه حاضر نخواهد شد. او اضافه کرد: «به دلیل آنکه دادسراها و دادگاههای انقلاب مستقل و منطبق با موازین قانونی به جرائم سیاسی رسیدگی نمیکنند، از حضور در دادسرا خودداری خواهم کرد.»
نسرین ستوده در شهریور ماه ۱۳۸۹ بازداشت شد. او در دادگاه بدوی به ۱۱ سال حبس، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد اما دادگاه تجدید نظر حکم او را به ۶ سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از وکالت کاهش داد. در اواخر شهریورماه ۱۳۹۲ خانم ستوده پس از گذراندن دو سوم مدت محکومیتش از زندان آزاد شد.