تهیه کننده: بابک میری
یادآوری
این گزارش به صورت کوتاه و فشرده قسمتهایی از نقض حقوق زنان در خرداد 1397 را به اطلاع میرساند. علیرغم سانسور خبری حاکم درایران، تلاش شده است اخبار و اطلاعات از خبرگزاریهای مورد تایید گردآوری گردد.
بازداشت و زندان
در حالی که ریچارد رتکلیف همسر نازنین زاغری در بیانیهای از انتقال همسرش به دادگاه گفته است و افزوده است که در این دادگاه وی با اتهامات جدیدی روبرو شده است. رسانه خبری قوه قضاییه مدعی شد روز گذشته جلسهی دادگاه نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی در شعبه پانزده دادگاه عمومی و انقلاب تهران با حضور نماینده دادستان تهران برگزار شد که به درخواست خانم زاغری مبنی بر نیاز به وکیل، دادگاه به زمان دیگری موکول شد. (هرانا، 2 خرداد 1397)
گلرخ ابراهیمی ایرایی، کنشگر مدنی محبوس در بند زنان زندان اوین در پی سالگرد اعدام فرزاد کمانگر، معلم و فعال حقوق بشر نامهای نوشته است. خانم ایرایی در بخشی از این نامه نوشته است “۱۹ اردیبهشت، در حالی که نیزارهای جادهی ورامین را پشت سر گذاشته بودیم با چشمی دوخته به کوههای توچال یاد فرزاد عزیز را گرامی داشتیم. چرخ فلک گشت و پرگار روزگار هستیمان را ترسیم نمود در این تیره روزگار کوبههای پاشنهی سخت پوتین ارتجاع بر پیکر خونین اما ایستادهی مقاومت؛ در سرزمینی که قرنی است طلوع خورشید را به انتظار نشسته است و زاده است امیدوارانی از جنس آهن و فولاد را که درخشش کورسوی امید را به انگشت اشاره نشانه میروند تا خستهگان نومید را نوید روشنایی دهند”. (هرانا، 2 خرداد 1397)
رئیس دادگاه انقلاب تهران میگوید “اتهام نازنین زاغری در پرونده جدیدی که برای او تشکیل شده امنیتی است و قرار شده پس از معرفی وکیل از سوی خانم زاغری، جلسه دادگاه تشکیل شود”. وی در خصوص پرونده هشت متهم به عضویت در گروه داعش که چندی پیش به ساختمان مجلس شورای اسلامی و سپس مقبره آیت الله خمینی حمله کرده بودند، نیز گفت: تمام متهمان این پرونده به احکام اعدام صادر شده توسط دادگاه اعتراض کردهاند. (هرانا، 6 خرداد 1397)
۱۰ دختر و پسر جوان در یک مهمانی در بلوار گیلان رشت، دستگیر شدند. ورود به حریم خصوصی شهروندان از جمله انتقاداتی است که به نظام قضایی و انتظامی ایران وارد است. (هرانا، 8 خرداد 1397)
“شهناز کیان اصل”، یکی از دراویش بازداشت شده در حوادث گلستان هفتم که به مدت ۳ ماه در زندان قرچک در بازداشت به سر میبرد، روز چهارشنبه ۲ خردادماه از زندان آزاد شد. (هرانا، 8 خرداد 1397)
زینب طاهری، وکیل دادگستری با اتهام “تشویش اذهان عمومی و نشر اکاذیب” به شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد. (هرانا، 8 خرداد 1397)
سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای با اشاره به وضعیت اسفناک نگهداری زنان دراویش گنابادی در زندان قرچک اعلام کرد “این زندانیان صرفا به خاطر فعالیتهای مسالمتآمیز در چارچوب استفاده از حق آزادی بیان و حق آزادی گردهمایی و تجمع مسالمتآمیز بازداشت شدهاند”. عفو بینالملل در این بیانیه خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این بازداشت شدگان شد. (هرانا، 8 خرداد 1397)
مراسم قسامه سرنوشت زن جوان را که از سهسال قبل به اتهام قتل شوهرش در بازداشت به سر میبرد مشخص خواهد کرد. بر اساس این تصمیم اگر اولیایدم نتوانند ۵٠ نفر از اقوام نسبی خود را به دادگاه معرفی کنند که حاضر باشند قسم یاد کنند متهم عامل قتل است، آن وقت متهم باید ۵٠ بار قسم بخورد که مرتکب قتل نشده است و در این صورت تبرئه میشود. اما اگر ۵٠ فامیل نسبی مقتول قسم بخورند این متهم قاتل است، زن جوان به اعدام محکوم میشود. قسامه یکی از ضعیفترین راههای اثبات قتل و جراحات و صدمات بر اعضاء بدن است که با وجود لوث (عبارت از ظن قاضی به راستگویی مدعی است) قابل اجرا است. (هرانا، 9 خرداد 1397)
یک زن بیست سالە اهل ایلام پس از محاصرە منزل پدریش از سوی نیروهای نظامی حکومت ایران جهت بازداشتش اقدام بە خودکشی و بە زندگی خود پایان داد. (هەنگاو، 10 خرداد 1397)
چند روز پیش، رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کل کشور گفت: ۴۰ درصد از زندانیان زن در زندانها هیچ ملاقاتکنندهای ندارند که این باعث مشکلات روحی و روانی بسیاری در آنها میشود. (ایسنا، 11 خرداد 1397)
خانواده هاله سحابی در هفتمین سالگرد وی گزارشی از شرح فوت و تدفین این فعال سیاسی منتشر کردهاند. خانواده سحابی در متن بیانیه خود گفته اند “در حالی هفتمین سالگرد هاله را گرامی میداریم که هنوز پاسخ روشنی از طرف دستاندرکاران قضایی و امنیتی درباره نحوه درگذشت او ارائه نشده است. از این فرصت استفاده میکنیم تا یک بار دیگر و به طور خلاصه شرح ماوقع را جهت ثبت در تاریخ به استحضار مردم عزیز رسانده و بار دیگر بر خواسته خود مبنی بر شناسایی عوامل درگذشت هاله پافشاری نماییم.” (هرانا، 14 خرداد 1397)
عبدالفتاح سلطانی، عضو و نرگس محمدی، سخنگو و نایب رییس کانون مدافعان حقوق بشر که اینک دوران محکومیت خود را در زندان میگذرانند، در نامه ای مشترک با اشاره به وضعیت فعالان مدنی در حوزه محیط زیست و متهمان دراویش که در سلول انفرادی بهسر برده یا میبرند، آن را مصداق شکنجه روانی دانستهاند. (هرانا، 14 خرداد 1397)
شیما بابایی، فعال مدنی، از بابت پرونده مفتوحه از تابستان سال گذشته، به اتهام “نشر داده مبتذل در فضای مجازی و بیحجاب حاضر شدن در انظار عمومی” به دو ماه حبس تعزیری و یک میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد. (هرانا، 15 خرداد 1397)
دستیار ویژه رئیسجمهور در امور شهروندی در رابطه با پرونده دختران معترض به حجاب تأکید کرد: هنوز پیگیری که منتج به نتیجه بشود را نداشتیم اما پیگیر هستیم اطلاع دقیق از بازداشتی نداریم الا آنچه در رسانهها اعلام شد. (ایلنا، 18 خرداد 1397)
رئیس دادگاههای انقلاب اسلامی تهران از تعیین وقت در پرونده جدید نازنین زاغری خبر داد. (تسنیم، 20 خرداد 1397)
در جریان برگزاری بیست و نهمین کنفرانس بنیاد پژوهشهای زنان در استکهلم، دختران خیابان انقلاب به عنوان چهرههای برگزیده سال این بنیاد معرفی شدند. (محبت نیوز، 21 خرداد 1397)
در ادامه تحصن روز گذشته تعدادی از دراویش محبوس در زندان تهران بزرگ در اعتراض به ضرب و شتم زنان درویش زندانی محبوس در زندان قرچک ورامین و وخامت حال جسمی آنها، امروز نیز تعدادی از دراویش محبوس در تیپ ۲ این زندان در اعتراض به حملهی مأموران گارد ویژه زندان قرچک به زنان درویش زندانی دست به تحصن زدند. همچنین خانوادههای تعدادی از زنان درویش زندانی روز گذشته و امروز با حضور در مقابل زندان قرچک، ضمن اعتراض به ضرب و شتم زنان درویش زندانی خواستار ملاقات با آنها شدند. زنان درویش زندانی به مدت سه هفته است که از حق برقراری تماس تلفنی با خانوادههایشان محروم هستند. (هرانا، 26 خرداد 1397)
سازمان دیدهبان حقوق بشر، هیدی هاوتالا، نایبرییس پارلمان اروپا و پلر آنتونیو پانزری، مدیر کمیتهٔ حقوق بشر این پارلمان و همینطور وزارت خارجه آمریکا طی بیانیه هایی جداگانه خواستار آزادی نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر شدند. خانم نسرین ستوده روز چهارشنبه ۲۳ خردادماه، در منزل خود بازداشت شد، رضا خندان، همسر وی بیان داشته است که ماموران امنیتی به دلیل اجرای حکم ۵ سال حبسی که هیچ کس از آن خبر ندارد، همسرش را بازداشت کردند. (هرانا، 26 خرداد 1397)
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان قرچک در واکنش به ادعاهایی که در رسانههای معاند مبنی بر ضرب و شتم زنان با عنوان درویش در زندان قرچک منتشر شده آن را کذب عنوان کرد و گفت: تعدادی از همین خانوادههای زندانیان در روز عید فطر با زندانیان خود ملاقات داشتند. (رکنا، 27 خرداد 1397)
کمپین حقوق بشر در ایران از قوهقضاییه ایران خواست تا نسرین ستوده، وکیل مدافع حقوق بشر را به صورت غیرقانونی در منزل خود توسط مامورین دستگیرشده است را آزاد کند و به آزار واذیت و ارعاب وکلا به دلیل دفاع از حقوق شهروندی و انسانی خود و موکلانشان پایان دهد. (کمپین حقوق بشر در ایران، 29 خرداد 1397)
یک نماینده تهران از درخواست فراکسیون زنان برای بازدید از بند زنان دراویش گنابادی خبرداد. (اعتمادآنلاین، 30 خرداد 1397)
فرهنگی و اجتماعی
نماینده مردم تهران درباره وضعیت لایحه تامین امنیت زنان گفت: تمامی مراجعی که باید در مورد لایحه نظر می دادند نظر دادند و اصلاحات و ویرایش انجام شده و در حال حاضر تنها منتظر نظر آیت الله صادق آملی لاریجانی هستیم تا به مجلس ارائه شود. (اقتصاد، 3 خرداد 1397)
یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه «استادیوم آزادی و ورزشگاههای بزرگ امکانات لازم را برای حضور زنان دارند» گفت که روی آوردن جوانان به فعالیتهای ورزشی و حضور در این فضاها باعث کاهش و از بین رفتن آسیبهای اجتماعی خواهد شد. (ایسنا، 4 خرداد 1397)
مطابق آمار رسمی و اعلامشده، استان آذربایجانشرقی رتبه دوم ازدواج کودکان را در سطح کشور دارد. سال گذشته معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزشوجوانان آذربایجانشرقی اعلام کرده بود: آذربایجانشرقی بعد از خراسانرضوی در موضوع ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۵ سال، رتبه دوم در کشور را دارد. امیر تقیزاده در نشست مطبوعاتی خود عنوان کرده بود: متأسفانه فرهنگهای غلط موجب ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۵ سال میشود که دلیل اصلی آن، اجبار والدین این کودکان است. (ایسنا، 4 خرداد 1397)
به نظر میرسد بخشی از موج عظیمی که این روزها در اصرار به حضور زنان در ورزشگاهها ایجاد شده، تلاش برخی شهروندان و به ویژه مردان برای «روشنفکرنمایی» است و نباید چندان به فلسفه سازنده آن دل خوش کرد. (ایسنا، 4 خرداد 1397)
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: سالیانه ۹۵۰ زن ویژه در مراکز بهزیستی که تعداد آن ۲۴ مرکز است، پذیرش میشوند که عمدتا از طبقات فوق العاده پایین هستند و فقر و مشکلات شدید از جمله اعتیاد دارند. (ایلنا، 5 خرداد 1397)
عضو فراکسیون زنان مجلس با انتقاد از بیتوجهی به اجرای قانون افزایش مرخصی زایمان، اعلام کرد: اغلب شرکتهای خصوصی این قانون را اجرا نمیکنند. (مهر، 6 خرداد 1397)
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به اهمیت ایجاد اشتغال برای زنان روستایی، گفت: باید همه مسئولان نگاه ویژهای به این موضوع داشته باشند تا از آسیبهای اجتماعی چون مهاجرت روستائیان به شهرها جلوگیری شود. (ایسنا، 8 خرداد 1397)
عضو فراکسیون زنان مجلس خشونت خانگی علیه زنان را بالاترین نوع خشونت در کشور دانست. وی با اشاره به اینکه لایحه منع خشونت علیه زنان در دستگاه قضا در حال بررسی است افزود “تمامی مراجعی که باید در مورد لایحه نظر میدادند نظر دادند و اصلاحات و ویرایش انجام شده و در حال حاضر تنها منتظر نظر صادق آملی لاریجانی هستیم تا به مجلس ارائه شود”. (هرانا، 8 خرداد 1397)
کارشناس حوزه زن و خانواده با بیان اینکه ستاد ملی زن و خانواده اعضای ثابت و مشخصی دارد که با حضور آنها این ستاد رسمیت پیدا میکند، گفت: در طول این پنج سال دولت یازدهم و دوازدهم تنها یک جلسه در اسفند ماه سال گذشته تشکیل داد که تمام اعضای اصلی ستاد در آن حضور نداشتند. (فارس، 11 خرداد 1397)
مدیر اجرایی بیستوششمین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم گفت: ظاهرا افرادی خودسر، به گروه زنان ناشنوا تذکر دادند که این موضوع مانع از اجرای آنها شد. (ایسنا، 11 خرداد 1397)
محمد نوروزینیا رییس آموزش و پرورش دیشموک در استان کهگیلویه و بویراحمد گفت که ازدواج های تحمیل شده از مهمترین دلایل خودسوزی دختران در این بخش است. نوروزینیا اظهار کرد “نرخ خودسوزی بین زنان بخش دیشموک بالاست به گونهای که هر سه ماه یکبار این خودسوزیها رخ میدهد. از دلایل عمده این خودسوزی میتوان به سطح پایین فرهنگی، اقتصادی و ازدواجهای تحمیل شده اشاره کرد”. (هرانا، 12 خرداد 1397)
یک عضو فراکسیون زنان مجلس از موافقت بیشتر دستگاههای مربوط به حضور زنان در ورزشگاهها میگوید و معتقد است حسن روحانی همانطور که چند روز پیش هم اعلام کرده با این موضوع موافق است؛ به گفته او تنها مانع ورود زنان به استادیومهای ورزشی نیروی انتظامی است. (اعتمادآنلاین، 12 خرداد 1397)
معاون حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در حالی اقدام به تفکیک جنسیتی کارمندان در حوزه فعالیت خود کرده است که اولویتهای محیط زیستی کشور، مدتهاست در بخشهای بسیار معطل مانده و معلوم نیست، اولویت این کار بر چه اساسی بوده است؟ (آنا، 14 خرداد 1397)
محمدرضا کریمی، عموی دختر پنج سالهای است که هفته گذشته در خمینیشهر مورد تجاوز قرار گرفت. اداره بهزیستی شهرستان خمینی شهر به عموری این دختر گفته است که مشاور جهت رسیدگی به این موضوع میفرستند ولی تاکنون کسی را نفرستادهاند. آقای کریمی در این خصوص میگوید “حال بهاره خوب نیست، دختر برادرم ۵ سال بیشتر ندارد و بچه هفتم از ۹ فرزند خانواده است. از وقتی که این حادثه تلخ برایش پیش آمد مدام بیقراری میکند”. (هرانا، 14 خرداد 1397)
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز گفت که امروز ۲ دختر نوجوان اهوازی در یکی از مناطق اهواز خودکشی کردند. سهم نوجوانان ایرانی از خودکشی های سالانه بیش از ۷ درصد از سوی پزشکی قانونی اعلام شده است. (هرانا، 14 خرداد 1397)
استاد دانشگاه و کارشناس مسائل مذهبی تاکید کرد: تساوی زن و مرد، ظلم دوران معاصر در حق زنان است و هر کس بخواهد در مسیر تساوی حرکت کند، به زن ظلم کرده و زن را به مبارزه با مردان دعوت کرده است. (ایسنا، 14 خرداد 1397)
پسر جوانی پس از ربون دختر ۱۳ ساله به شهرهای شمالی کشور رفت و کودک را به مدت یک هفته هدف آزار و اذیت خود قرار داد. (هرانا، 15 خرداد 1397)
پدر علم مددکاری اجتماعی، مصطفی اقلمیا، گفت:« در حال حاضر تنها ۱۱ درصد زنان کار می کنند و اگر همین ۱۱ درصد کار نکنند مملکت دچار مشکل شده و اقتصاد فلج می شود .» (برنا، 19 خرداد 1397)
دختر ۱۷ ساله که برای رفتن به خانه سوار بر خودروی زرد رنگ شده بود در خیابانهای تهران توسط ۲ راننده و سرنشین خودرو مورد تعرض جنسی قرار گرفت. در روزهای اخیر تعداد گزارشات مربوط به تجاوز جنسی به خصوص به کودکان زیر ۱۸ سال روند صعودی داشته است. (هرانا، 21 خرداد 1397)
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: در بخش آسیبهای اجتماعی در حوزه زنان آمارهای نگران کنندهای وجود دارد که نباید از آن غافل ماند. (مهر، 22 خرداد 1397)
سلمان خدادادی نماینده مردم ملکان که اکنون ریاست کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی را نیز بر عهده دارد دارای سوابقی از جمله تجاوز و آزار جنسی است، این نماینده پیش تر مدتی را از این بابت در بازداشت به سر برده بود و حتی دوبار صلاحیت او برای شرکت در انتخابات رد شده بود که با دخالت شورای نگهبان منتفی شد. علیرغم این موضوع و گذشت زمان هرانا اسنادی را دریافت کرده است که این نماینده مجلس به تازگی از سوی تعداد دیگری از دختران به تجاوز، آزار جنسی و سواستفاده از موقعیت متهم شده است. علیرغم سوابق سوء این نماینده مجلس و پیگیری قربانیان، بخش های ذیربط در مجلس شورای اسلامی ضمن دعوت قربانیان به سکوت مانع از پیگری حقوقی موثر قربانیان میشوند. (هرانا، 24 خرداد 1397)
نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس از نادیده گرفتن زنان در تابلوی حمایت از تیم ملی فوتبال در میدان ولیعصر انتقاد کرد و خواستار تعویض آن شد. (رکنا، 27 خرداد 1397)
امانی گفت: لحاظ نکردن تصویر زنان در دیوارنگاره میدان ولیعصر(عج)، نادیده گرفتن ۵۰ درصد از اقشار جامعه است. (افکارنیوز، 28 خرداد 1397)
وزیر کشور در پی انتشار اخباری مبنی بر بروز مواردی از ناامنی اخلاقی در هفته های اخیر در ایرانشهر، پیگیری مضاعف موضوع را از رئیس شورای تأمین سیستان و بلوچستان خواستار شد. (اعتمادآنلاین، 28 خرداد 1397)
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: من هم زمانی کودک بودم، مادر هستم و میدانم در متن جامعه ما عدم آگاهی علمی وجود دارد و بسیاری از خانوادهها به دلیل تابو بودن این مسائل دچار مشکل میشوند، زنان و مردان ما به دلیل محرمانه برخورد کردن با این مسائل حتی گاهی نمیتوانند این مشکلات خود را با دکتر روانپزشک درمیان بگذارند و این باعث به وجود آمدن عقده و احساس حقارت در افراد میشود که در بلندمدت آسیبهای بسیاری به آنها وارد میکند. (ایلنا، 29 خرداد 1397)
پروانه سلحشوری گفت: شاهد هستیم که دامنه اعمال نفوذ برخی از افراد و نهادها در حوزه زنان و محدود کردن زنان از فعالیتهای مختلف گسترده میشود. (اعتمادآنلاین، 30 خرداد 1397)
مدیرگروه مطالعاتزنان انجمن جامعهشناسی: جامعه، فرهنگغالب و شیوه رسیدگی قانونی موثر است. جامعهشناسان بسیاری معتقدند، جامعه هدف، فرهنگ غالب و شیوه رسیدگی قانونی و قضایی به موضوعاتی از این دست تعیینکننده تصمیمگیری فرد در خصوص افشای تبعات آزار جنسی یا سکوت در قبال آن است. (خبرآنلاین، 30 خرداد 1397)
برای اثبات تجاوز چه باید کرد؟ فاطمه محمدی پزشک بخش معاینات زنان پزشکی قانونی موانعی را که بر سر راه شکایت زنان از متجاوز وجود دارد تأیید میکند و میگوید: «در مورد مقولاتی مانند تجاوز، تمام جامعه ما به آموزش نیاز دارند. از پزشکان گرفته تا مردم عادی و قربانیان. مردم باید بدانند که در قانون ما تجاوز به آسانی ثابت نمیشود بنابراین باید در اولین فرصت با مدارک کافی برای شکایت مراجعه کنند.» (اعتمادآنلاین، 30 خرداد 1397)
عضو فراکسیون زنان در مجلس با اشاره به تولید ۷۵ درصد صنایع دستی توسط زنان، از اینکه تسهیلات لازم برای خرید دستگاههای موردنیاز به سختی در اختیار آنها قرار میگیرد، انتقاد کرد. (ایلنا، 30 خرداد 1397)
ورزشی
عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی با اشاره به قول مساعد معاون صدای سازمان صداوسیما برای پخش زنده مسابقات بانوان، عدم پخش این مسابقات از سیما را به دلیل مصوبه شورای برنامهریزی و پخش برنامهها اعلام کرد. (خانه ملت، 11 خرداد 1397)
رییس فراکسیون زنان مجلس نسبت به هجمههای اخیر درمورد حضور نمایندگان بهویژه یک نماینده زن در تیم اعزامی مجلس به مسابقات جام جهانی مسکو واکنش نشان داد و با بیان اینکه با هزینه شخصی در این سفر همراه و حامی تیم ملی فوتبال ایران خواهد بود، تاکید کرد که حتماً از فرصت بهدست آمده برای «نمایش قانونی بودن ورود زنان ایرانی به ورزشگاهها» استفاده خواهد کرد. (ایلنا، 20 خرداد 1397)
انصراف عضو تیم شطرنج زنان هند از حضور در ایران به دلیل حجاب، استاد بزرگ زنان شطرنج هند در صفحه فیس بوک خود نوشت: بازیکنان نمایندگان ملتهای خود هستند و باید لباس ملی خودشان را بپوشند و اجبار به پوشیدن روسری یا برقع را نمیپذیرد. (ایلنا، 24 خرداد 1397)
یک مقام مسئول در شبکه آیو اسپرت درباره حذف یک مجری از برنامه این شبکه گفت: ناظر پخش صدا و سیما در صحنه حاضر شد و درخواست داشت تا خانم صمدی آن مکان را ترک کند. نکته جالب این است که آزاده صمدی ممنوع تصویر نیست و در برنامههای تلویزیونی زیادی شرکت میکند. یعنی مشکل خانم صمدی نبود. دوستان اعتقاد داشتند که یک برنامه ورزشی نباید مجری زن داشته باشد. (اعتمادآنلاین، 24 خرداد 1397)
بهداشت و سلامتی
همایون هاشمی نماینده و عضو کمیسیون بهداشت مجلس، از ۳۷ هزار نفر مبتلا به عفونت HIV در کشور خبر داد و با انتقاد از اینکه آمار زنان مبتلا به ایدز در حال افزایش است، گفت “بر اساس آمارها طی دو سال گذشته آمار مبتلایان به ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است” (هرانا، 8 خرداد 1397)
مشاور امور زنان و خانواده ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: بسیاری از دختران از اختلالات روانپزشکی و سلامت روان رنج میبرند و افسردگی، وسواس، اختلالات جنسی، نمودی از مشکلات روانپزشکی شایع در جمعیت دختران کشور است. (ایسنا، 11 خرداد 1397)
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به آخرین آمار زنان سرپرست خانوار در کشور گفت که در حال حاضر ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که این تعداد ۲۰۰ هزار نفر تحت پوشش بهزیستی قرار دارند و علاوه بر این ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر نیز به نحوی با اعتیاد درگیر هستند. (ایسنا، 11 خرداد 1397)
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان از وجود ۵ هزار آرایشگاه غیر مجاز زنانه در کشور خبر داد و گفت: به جای تبلیغ واکسن HPV باید نظارت بر این مراکز که موجب انتقال بیماری می شوند افزایش یابد. (مهر، 22 خرداد 1397)
خانواده
معصومه آقاپور علیشاهی، عضو فراکسیون زنان مجلس در گفتوگویی با سایت “خانه ملت” اظهار داشته که در ایران ۲۴ هزار کودکبیوه زیر ۱۸ سال وجود دارند. (محبت نیوز، 8 خرداد 1397)
بحث کودکهمسری مدتهاست که به عنوان یکی از بزرگترین آسیبهای اجتماعی در کشور مطرح است؛ دخترانی که به دلایل مختلفی به جای بازیهای کودکانه درگیر سختیهای زندگی بزرگسالی میشوند. (ایرنا، 14 خرداد 1397)
رئیس سازمان پزشکی قانونی با اعلام افزایش ۵٫۸ درصدی مراجعات نزاع همسرآزاری در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، گفت: ۹۰ درصد مدعیان همسرآزاری را زنان و ۱۰ درصد باقیمانده را مردان تشکیل می دهند. (ایرنا، 21 خرداد 1397)
قتلهای ناموسی
مرد جوانی که به خواهرش شک و بدبینی شدیدی داشت او را به قتل رساند. در قوانین ایران مواردی در نظر گرفته شده که افرادی مرتکب قتلهای ناموسی میشوند را از مجازاتهای سنگین معاف میکند. (هرانا، 15 خرداد 1397)