خبرگزاری هرانا
بر اساس آمار ازدواج و طلاق که سازمان ثبت احوال منتشر کرده است، آمار ازدواج نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۸ درصد کاهش داشته، در حالی که تعداد طلاقها به بیشترین آمار ثبت شده در تاریخ ایران و به حدود ۱۷۵ هزار مورد رسیده است. با وجود اینکه نتایج تحقیقاتی که بیشتر توسط نهادهای دولتی در مورد دلایل طلاق انجام میشود، منتشر نمیشود اما سال گذشته شهیندخت مولاوردی نارضایتی جنسی را به عنوان یکی از دلایل اصلی طلاق اعلام کرده بود.
سازمان ثبت احوال ایران آمار ازدواج و طلاق سال ۱۳۹۶ را منتشر کرده است. بر اساس این آمار تعداد ازدواجهای ثبتشده نسبت به سال ۱۳۹۵، حدود ۸ درصد (۵۱ هزار مورد) کاهش داشته، در حالی که تعداد طلاقها به حدود ۱۷۵ هزار مورد رسیده که بیشترین آمار ثبت شده در تاریخ ایران است.
براساس آمار اعلام شده، پارسال ۶۰۹ هزار مورد ازدواج ثبت شده و تعداد طلاقها ۱۷۵ هزار مورد بوده است. به این ترتیب نسبت طلاقها به ازدواجهای ثبتشده در یک سال به ۲۹ درصد رسیده است که بالاترین آمار در تاریخ ثبت احوال ایران از سال ۱۳۴۴ است.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، تعداد طلاقها از آغاز دهه ۱۳۷۰، روندی صعودی داشته است. اما از اوایل دهه ۱۳۸۰ همزمان با افزایش تعداد ازدواجها که بیشتر مربوط به متولد دهه ۱۳۶۰ بود، تعداد طلاقها هم افزایش یافت. تا جایی که در سال ۱۳۸۵، تعداد طلاقها به بیش از دو برابر سال ۱۳۷۵ رسید.
آمار ازدواج و طلاق در ایران
با این حال از سال ۱۳۸۹، با آغاز کاهش تعداد ازدواجها، تعداد طلاقها همچنان در حال افزایش است.
برای مقایسه، نمودار زیر، درصد طلاقهای ثبت شده از کل ازدواجهای ثبت شده در یک سال را نشان میدهد. این نسبت از سال ۱۳۸۸ به شکل بیسابقهای افزایش یافته است. تا آن که پارسال، به اندازه حدود ۲۹ درصد ازدواجهایی که ثبت شدند، طلاق ثبت شد.
نسبت ازدواجها به طلاقهای ثبت شده در یک سال
چرا طلاق زیاد شده است؟
در ایران تحقیقاتی در مورد دلایل طلاق انجام شده است اما معمولا نتایج این تحقیقات که بیشتر توسط نهادهای دولتی انجام میشود، منتشر نمیشود. اما پارسال شهیندخت مولاوردی، یکی از معاون رئیس جمهوری ایران، نارضایتی جنسی را به عنوان یکی از دلایل اصلی طلاق اعلام کرد.
فروردین ماه سال گذشته معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: “برای آرامش خیال مراجعهکنندگان، کلینیکهای سلامت خانواده در پلیکلینیکهای تخصصی دانشگاههای علوم پزشکی راهاندازی شده و انواع مشاورهها و خدمات مربوط به سلامت از جمله سلامت جنسی در این کلینیکها ارائه می شود؛ چراکه بر اساس گزارشهای منتشر شده یکی از دلایل اصلی طلاقها، نارضایتی جنسی است”.
مولاوردی درباره موانع فرهنگی استفاده از خدمات کلینیک سلامت خانواده بویژه مشاورهها درباره مسایل جنسی اظهارکرد: “هنوز باور لازم در همه خانوادهها در زمینه استفاده از خدمات این کلینیکها به وجود نیامده است بنابراین مراجعه و تقاضای چشمگیری وجود ندارد و چه بسا برخی افراد اعتقاد به دادن آگاهیها در این زمینهها را ندارند و این آگاهیها را آسیب زننده به خانواده میدانند اما متخصصانی که در این زمینه با مراجعات برخی خانواده ها روبرو بودهاند، این آموزشها را برای کاهش آسیبهای مرتبط با نظام خانواده ضروری میدانند”.
پیش از آن هم نتایج یک تحقیق دانشگاهی در رسانهها منتشر شد که دلیل عمده طلاق را مشکلات جنسی دانسته بود.
افزایش آمار طلاق در ایران، طی سالهای اخیر بحثبرانگیز بوده است. تابستان سال ۱۳۹۵ بعد از آنکه انتشار آمار بالای طلاق در ایران خبرساز شد، یکی از مدیران سازمان ثبت احوال ایران اعلام کرد که این سازمان درگیر آمار طلاق را اعلام نمیکند. اگرچه بعد از سازمان ثبت احوال ایران این خبر را رد کرد، اما در سایت این سازمان از همان سال اطلاعات مربوط به ازدواج و طلاق به روز نشده است.