گیسو” پردازشی هفتگی به مسائل زنان در آژانس کُردپا

khodsouzi
گیسو علاوه بر تنظیم گزارش هفتگی، جهت مستند سازی آن و انعکاس نظرات فعالان حوزه‌ی زنان، گفتگوهایی را با آنها انجام و منتشر می‌کند.

گزارش این هفتە گیسو بە دو مورد نقض حقوق زنان در کُردستان همچنین پنج مورد نقض حقوق زنان در زندان‌های حکومت اسلامی ایران می‌پردازد.

کُردستان

خودکشی دو زن در ارومیە و سلماس

با خودکشی یک زن میان سال و یک زن جوان در شهرهای ارومیە و سلماس، آمار خودکشی زنان در مناطق کُردنشین ایران طی سال جاری بە ٣٩ تن رسید.

بر پایەی اخبار انتشار یافتە، روز سه‌شنبه پنجم شهریورماه، زنی ٢١ ساله به نام “رامش مامدی”، فرزند “خالد”، اهل “آغ برزه” از توابع شهرستان سلماس به علت مشکلات خانوادگی با طناب دار خود را حلق آویز کرد.

از دیگر سو، عصر روز جمعه هشتم شهریورماه، یک زن ٥٧ ساله به نام “سیوه طربی” فرزند نظام در روستای ” انبی” از توابع ارومیه به دلایل نامعلومی اقدام به خودکُشی کرد.

این شهروند کُرد با اسلحه‌ی شکاری به زندگی خود پایان داده است.

آمار خودکشی در مناطق کُردنشین ایران در مقایسه با سال‌های گذشته روبه‌افزایش بوده به طوری که بر اساس آمارهای ثبت شده در مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا طی سال گذشته ٣٩ زن و دختر کُرد با اقدام به خودکشی به زندگی خود پایان داده‌اند در حالی که این آمارها تنها طی ٥ ماه گذشته ٣٩ تن بوده است.

این آمار نسبی است و با تأکید بر گزارشات ثبت شده در مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا منتشر می‌شود اما با توجه به عدم وجود رسانه‌ای آزاد برای پوشش خبری این مناطق و همچنین عدم تحقیقات میدانی جهت انتشار آمارهای دقیق، احتمال می رود آمار واقعی بیشتر از این تعداد باشد.

نمودار زیر شیوەهای خودکشی زنان کُرد را از ابتدای سال جاری نشان می‌دهد:

ایران

وضعیت فعالین زن در ایران

مریم شفیع‌پور،فعال دانشجویی
مریم شفیع‌پور از فعالین دانشجویی، پس از بیش از یک ماه بازداشت و نگهداری در سلول انفرادی بە سلول سە نفرە منتقل شد.

بر پایەی اخبار منتشر شدە، مریم شفیع‌پور دانشجوی ستاره‌دار دانشگاه بین المللی قزوین که روز شنبه، پنجم مرداد ماه پس از احضار از سوی دادسرای اوین توسط ماموران امنیتی بازداشت شدە بود، روز یک‌شنبە ١٠ شهریورماه پس از ٣٧ روز بازداشت در سلول انفرادی بند ٢٠٩ زندان اوین بە سلول سە نفرە در همی بند منتقل شد.

پیشتر منابع خبری از وضعیت نامناسب روحی مریم شفیع‌پور در تماس دوم تلفی وی خبر دادە بودند.

وی در سال ۸۹ از سوی دادگاه انقلاب قزوین به یک سال زندان تعلیقی محکوم شده بود.

از دیگرسو، “فاطمە ضیاعی آزاد” فعال سیاسی و از زندانیان سیاسی دهە ٦٠ کە در خرداد‌ماه سال جاری بازداشت شدە بود، پس از نزدیک بە ١٠٠ روز بی خبری از محل بازداشتش، بە بند نستوان زندان اوین منتقل شد.

این فعال سیاسی ٥٤ سالە، روز شنبە ١٨ خرداد‌ماه سال جاری در منزل شخصی خود بازداشت شدە بود.

خانم ضيايی پیشتر در سال ١٣٦٠بازداشت و ٥ سال را در حبس بە سر بردە بود.

اعزام سە زندانی زن بە مرخصی

طی هفتەی گذشتە سە تن از زندانیان زن زندان اوین بە مرخصی کوتاه مدت اعزام شدند.

محبوبە کرمی از زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین
بر پایەی اخبار انتشار یافتە، محبوبە کرمی از زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین، روز شنبە ٩ شهریور‌ماه بە مرخصی ٣ روزە اعزام شد.

این زندانی سیاسی از کم‌خونی شدید و افسردگی رنج می‌برد.

محبوبە کرمی در ١١ اسفند‌ماه سال ١٣٨٨ بازداشت و بە اتهام عضویت در “مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران” به تحمل دو سال حبس و به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام”، “اجتماع و تبانی با قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور” نیز به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.

بهارە هدایت، فعال دانشجویی و از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت
از دیگر سو، بهارە هدایت، فعال دانشجویی و از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت، روز پنج‌شنبە ١٤ شهریورماه، بە مرخصی ٣ روزە اعزام شد.

بهارە هدایت در جریان حوادث بعد از انتخابات ١٣٨٨ بازداشت و در ١٠ دی‌ماه ٨٨ و در دادگاه بە اتهام “اجتماع و تبانی علیە نظام” بە پنج سال حبس، بە اتهام “توهین بە رهبری” بە دو سال و بە اتهام “توهین بە رئیس جمهوری” و “تبلیغ علیە نظام” حبس محکوم شدە بود.

همچنین حکم ٢ سال حبس تعلیقی وی بە اتهام “تجمع ٢٢ خرداد ٨٥ ” از حالت تعلیق خارج و و بە این حکم‌ها اضافە شد.

وی در کل با ١٥ مورد اتهام بە ٩ سال و نیم حبس محکوم شدە و در زندان اوین بە سر می‌برد.

بهارە هدایت کە یکی از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت بود، چندی پیش جایزە “هرالد ادلستام” سوئد را بە دلیل “شجاعت و تعهد بە عدالت فعالانە در برابر نقض حقوق بشر در ایران” دریافت کردە بود.

ژیلا کرم‌زادە مکوندی هنرمند و از مادران پارک لالە
همچنین روز یکشنبە ١٠ شهریور‌ماه، ژیلا کرم‌زادە مکوندی هنرمند و از مادران پارک لالە، بە مرخصی اعزام شد.

ژیلا کرمزادە مکوندی، ششم بهمن‌ماه ١٣٨٨ از سوی ماموران امنیتی در منزل شخصی خودش بازداشت شد. بعدها دادگاه بدوی حکم ٤ سال حبس تعزیری را برای این عضو مادران پارک لالە صادر نمود.
http://kurdpa.net/farsi/index.php?cat=idame&id=11957