“بازنشستگی 20 ساله زنان” مصوبه‌ای ضدزن/ برخورد مجلس با صندوق‌های بیمه‌ای پوپولیستی است

فرستنده خبر خانم لیدا اشجعی ۹۵/۱۱/۰۸

کارمندان زن

یک کارشناس حوزه سیاست گذاری اجتماعی، مصوبه بازنشستگی زنان با 20 سال سابقه خدمت را تبعیض علیه زنان و حذف آنها از چرخه کار دانست و گفت: انتظاری که از مجلس و دولت می‌رفت بیش از اینها بود و متاسفانه برخورد با صندوق‌های بیمه‌ای یک برخورد پوپولیستی و عامیانه بود.

فرشید یزدانی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به مصوبات اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر بازنشستگی زنان با 20 سال سابقه کار و بدون شرط سنی اظهار کرد: مجلس اخیرا مصوباتی در قالب برنامه ششم توسعه داشت که بازنشستگی زنان با 20 سال سابقه و محاسبه حقوق و مستمری بازنشستگی بر حسب دوسال آخر خدمت از این جمله هستند.

وی افزود: انتظاری که از مجلس و دولت می‌رفت بیش از اینها بود و متاسفانه برخورد با صندوق های بیمه‌ای پوپولیستی و عامیانه بود.

این کارشناس حوزه سیاست گذاری اجتماعی با بیان اینکه بیمه‌های اجتماعی یک موضوع ملی بوده و مربوط به شخص خاصی نیست عنوان کرد:  باید نگاه به بیمه‌های اجتماعی نگاهی بلند مدت باشد. نمی‌توان یک نگاه کوتاه مدت به صندوق ها داشت؛ مجلس و دولت یک مسئولیت تاریخی دارند و مصوبه‌هایی از این دست به منافع ملی آسیب می‌رسانند.

یزدانی ادامه داد: در واقع در همه جای دنیا وقتی امید به زندگی افزایش می‌یابد، بر طول و دوره کار افزوده می‌شود. این در حالی است که روند معکوس را انتخاب کردیم و در مصوبه اخیر مجلس سنوات خدمت را از 25 سال به 20 سال کاهش دادیم و  در مصوبه دیگری هم سنوات خدمت رانندگان از 30 به 25 سال کاهش پیدا کرد. در حالی که باید سنوات خدمت به صورت پلکانی افزایش یابد تا به گسترش نشاط اجتماعی و بازده نیروی کار بیانجامد.

وی با بیان اینکه رویکرد فعلی، مغایر با اصول بیمه‌ای و نظم اجتماعی است که از آن انتظار می‌رود عنوان کرد: از سوی دیگر این مصوبه نوعی تبعیض منفی میان زنان و در نهایت به زیان آنهاست، زیرا وقتی نیروی زن از سیستم خارج شود کارفرما دیگر تمایلی به جایگزینی یک نیروی زن دیگر ندارد زیرا یک زن برای او 20 سال اما یک مرد 30 سال کار می‌کند. از سوی دیگر بخشی از این زنان از بازنشستگی پشیمان شده و به دنبال کار دیگری با دستمزد پایین تر می گردند. در واقع می‌توان گفت این مصوبه یک تبعیض منفی برای همه زنان و به معنای حذف آن ها از چرخه کار است.

این کارشناس حوزه سیاست گذاری اجتماعی ادامه داد: تصویب چنین مصوبه ضد زنی از سوی مجلسی که حضور زنان نماینده در آن قابل توجهتر از دوره های گذشته است عجیب به نظر می‌رسد.

یزدانی با اشاره به اینکه کشور از سه بحران آب، محیط زیست و صندوق های بازنشستگی رنج می‌برد و قرار بود این سه چالش در برنامه ششم توسعه در اولویت قرار بگیرد گفت: اکنون شاهد هستیم که این اتفاق نیفتاده است. تصویب مجدد محاسبه حقوق بازنشستگی بر مبنای دوسال آخر خدمت نیز در برنامه ششم از سوی مجلس تصویب شد در حالی که عدالت بیمه‌ای ایجاب می‌کند نسبت آورده افراد به مستمری دریافتی به گونه ای تنظیم شود که بیمه‌ها بتوانند ادامه حیات بدهند.

وی افزود: تجربه در صندوق های بازنشستگی نشان می‌دهد افرادی هستند که در طول سالیان بیمه پردازی حقوق حداقلی دریافت کرده اند اما به یکباره در دوسال آخر خدمت حقوقشان افزایش می‌یابد. برخی از آنها با کارفرمای خود تبانی و توافق می کنند که مابه‌التفاوت افزایش حقوقشان را خودشان بپردازند و کارفرما در عوض حقوق بالاتری برای آنها اعلام کند. در اینجا مخاطرات اخلاقی دامن زده می‌شود و حوزه اخلاق را دچار چالش می‌کند.

این کارشناس حوزه سیاست گذاری اجتماعی با بیان اینکه پیشنهاد کرده بودیم تا مستمری بازنشستگی با مکانیسم های مختلفی متعادل تر شود گفت: مصوبه محاسبه حقوق بر اساس دوسال آخر خدمت ضربه‌ای به تامین اجتماعی وارد و بار سنگینی را بر دوش دولت و مجلس بعدی تحمیل خواهد کرد؛ این اقدام شانه خالی کردن از یک وظیفه ملی بود.

انتهای پیام