گاردین-جیل ترینر، ترجمه: امیرحسین میرابوطالبی
• سال گذشته، مجمع جهانی اقتصاد پیشبینی کرده بود که رسیدن به برابری اقتصادی ۱۱۸ سال به طول خواهد انجامید. امسال، برآوردهای این نهادِ مستقر در ژنو حاکی از آن است که این شکاف تا سال ۲۱۸۶ (۱۷۰سال دیگر) از بین نخواهد رفت. …
نویسندگانِ گزارشی جدید پیشبینی کردهاند که ۱۷۰ سال طول خواهد کشید که اختلافِ موجود در دستمزد و فرصتهای شغلی میان مردان و زنان برطرف شود. این نویسندگان خواستار اقدامی فوری برای ازبینبردن شکافِ برابری جنسیتی هستند.
گزارش جدید مجمع جهانی اقتصاد (که بیشتر برای اجلاسهای پرسروصدای سالانهاش در داووسِ سوئیس شناخته میشود) نشان داده است که اگرچه شکاف میان زنان و مردان در شاخصهایی مثل آموزش کاهش یافته است، نابرابری اقتصادی بین آنها در سراسر جهان رو به افزایش است.
شکاف جنسیتی از نظر درآمد و اشتغال در چهار سال گذشته عمیقتر شده و به ۵۹درصد رسیده است، یعنی سطحی که در بحبوحهٔ بحران مالیِ سال ۲۰۰۸ شاهدش بودیم.
سال گذشته، مجمع جهانی اقتصاد پیشبینی کرده بود که رسیدن به برابری اقتصادی ۱۱۸ سال به طول خواهد انجامید. امسال، برآوردهای این نهادِ مستقر در ژنو حاکی از آن است که این شکاف تا سال ۲۱۸۶ (۱۷۰سال دیگر) از بین نخواهد رفت.
این گزارش امسال، در یازدهمین سال انتشارش، اختلاف نسبی میان زنان و مردان را در چهار حوزهٔ کلیدی برآورد کرده است: بهداشت، آموزش، اقتصاد و سیاست.
گزارش بیان میکند که «شواهد بهدستآمده در طول بیش از یک دههٔ گذشته نشان میدهد که پیشرفت هنوز کندتر از آن است که بهرهگیریِ کامل از ظرفیتهای نیمی از بشریت به عمر ما قد بدهد.»
نویسندگانِ این گزارش، ریچارد سَمِنز و سعدیه زاهدی، بیان کردهاند که امیدوارند این گزارش «بهمثابهی زنگ خطری باشد برای دولتها تا برابریِ جنسیتی را با سیاستگذاریِ جسورانهتری سرعت ببخشند؛ هشداری باشد برای کسبوکارها تا برابری جنسیتی را بهمنزلهٔ ظرفیتی حیاتی و وظیفهای اخلاقی در اولویت قرار دهند؛ و بالاخره تذکری باشد برای همهٔ ما تا عمیقاً حواسمان به انتخابهای هر روزهمان باشد، انتخابهایی که برابری جنسیتی را در سطح جهان تحتتأثیر قرار میدهد.»
چند عامل در شکلگیریِ این شکاف اقتصادی نقش داشتهاند، ازجمله اینکه زنان تقریباً نصف مردان دستمزد میگیرند، بهطور متوسط روزانه پنجاه دقیقه بیشتر کار میکنند و شانس بسیار کمتری برای رسیدن به جایگاههای بالاتر دارند.
توضیح: این تصویر نشاندهندهٔ متوسطِ یک روزِ کاری برای مردان و زنان در میان ۱۴۴ کشورِ موردبررسی است.
زاهدی رشد اقتصادیِ کُند را مقصرِ دورنگهداشتن زنان از [بازار] نیروی کار میداند و اضافه میکند که، پس از قدری پیشرفت کمّی، حالا از لحاظ تغییرات سیاسی بهمنظور کمک به زنان در محیط کار «به دیواری عظیم» برخورد کردهایم. اتوماسیونْ شغلهای مرتبط با بخشهای فروش و امور اجرایی را تحت تأثیر قرار داده است، بخشهایی که میزان اشتغال زنان در آنها بهنسبت بالاست.
در یک مقیاس کلی، شامل بهداشت، آموزش و سیاست، شکاف جنسیتی در میان ۱۰۷ کشورِ موردمطالعه میتواند در ۸۳ سال آینده برطرف شود. این ۱۰۷ کشور از سال ۲۰۰۶، که این گزارش برای اولین بار چاپ شد، مورد مطالعه قرار گرفتند. این مدت زمان «دقیقاً به اندازهٔ عمر دختر بچهای است که امروز متولد میشود..»
در داخلِ این معیارِ کلی، شکاف آموزشی میتواند ظرف ده سال برطرف شود. این در حالی است که میتوان امیدوار بود که نابرابری در سیاست، یعنی عمیقترین شکاف، طی مدت ۸۲ سال برطرف شود. این امیدواری بهخاطر سرعت بالای بهبود از سال ۲۰۰۶ (که شکاف جنسیتی در این عرصه برابر با ۱۴درصد بود) و کاهش ۲۳درصدیِ این شکاف از آن زمان تابهحال است.
امسال ۱۴۴ کشور در این گزارش مورد بررسی قرار گرفتهاند. ایسلند، فنلاند، نروژ و سوئد در چهارتای بالا قرار دارند، در شرایطی که رواندا هم توانسته خود را به جمع پنج کشور برتر برساند.
رتبهٔ انگلستان از هجدهم به بیستم رسیده است که بسیار پایینتر از سال ۲۰۰۶ است که در بین ده کشورِ برتر قرار داشت.
رتبهبندی انگلستان قبل از رأی به خروج از اتحادیهٔ اروپا (برکسیت) و نخستوزیرشدنِ مِی انجام شده و همچنین تحتتأثیر تغییر در روش محاسبهٔ درآمد نیز قرار گرفته است. این تغییرْ حد بالاییِ درآمد را از چهلهزار دلار (۳۲هزاروهشتصد یورو) به ۷۵هزار دلار افزایش داده که باعث شده است انگلستان در رتبهبندیِ برابری اقتصادی با ده پله نزول در ردهٔ ۵۳ قرار بگیرد. درنتیجه، رتبهٔ ایالات متحده در برابری جنسیتی نیز به همین صورت تنزل پیدا کرده و با هفده پله نزول به رتبهٔ ۴۵ رسیده است.
اخبار روز-«شاخص شکاف جنسیتی» از چهار زیربخش مشارکت و فرصتهای اقتصادی، دستاوردهای آموزشی، بهداشت و طول عمر و توانمندسازی سیاسی تشکیل شده است که برایند تمامی این چهار حوزه، رتبه کشورها را از منظر عدالت جنسیتی مشخص میکند. براساس گزارش سال جاری مجمع جهانی اقتصاد، ایسلند، فنلاند، نروژ، سوئد و روآندا در جایگاههای اول تا پنجم از منظر عدالت جنسیتی قرار دارند. کشورهای چاد، عربستانسعودی، سوریه، پاکستان و یمن نیز بهترتیب در رتبههای ١٤٠ تا ١٤٤ قرار دارند که بدترین وضعیت را از منظر شکاف جنسیتی در جهان دارا بودهاند. در این گزارش، رتبه ایران از نظر شکاف جنسیتی ١٣٩ اعلام شده است که نسبت به گزارش سال ٢٠١٥، سه پله صعود نشان میدهد و یکی از شش کشوری است که از نظر شکاف جنسیتی در جهان بدترین وضعیت را دارند.
پینوشت:
* این مطلب در تاریخ ۲۵ اکتبر ۲۰۱۶ با عنوان Gender pay gap could take 170 years to close, says World Economic Forum در وبسایت گاردین منتشر شده است و وبسایت ترجمان در تاریخ ۲۱ آذر ۱۳۹۵ این مطلب را با عنوان برابریِ پرداخت بین زنان و مردان؟ شاید ۱۷۰ سال دیگر ترجمه و منتشر کرده است.