کاهش فاصله ازدواج و طلاق از 5 تا 7 سال به 3 تا 5 سال/ مشکل قانون نداریم

فرستنده خبر اقای نوید احمدفخرالدین ۱۳۹۵/۹/۲۲

رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: امروز شاهد افزایش طلاق، افزایش سن ازدواج و کاهش فاصله ازدواج و طلاق هستیم که باید به آن پرداخت. پیش از این، فاصله ازدواج و طلاق 5 تا 7 سال بود اما امروز به 3 تا 5 سال کاهش یافته است.

به گزارش خبرنگار مهرخانه، سلمان خدادادی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در همایش ملی سیاستگذاری اجتماعی در حوزه خانواده که صبح امروز برگزار شد، با بیان این‌که اصول متعددی در قانون اساسی به خانواده پرداخته است، گفت: اگر در برخی نقاط با هزینه‌های جزیی از مشکلات جلوگیری نکنیم، در نقاط دیگری باید هزینه‌های کلان بپردازیم. ایران قوانینی مترقی دارد. اگر مجری قوانین اساسی و عادی بودیم، مبتلا به گرفتاری‌های امروز نمی‌شدیم. در حال حاضر به ازای هر ساعت، 19 طلاق در کشور اتفاق می‌افتد. براساس آمار سال 90، 2 میلیون و 553 هزار نفر خانواده زن‌سرپرست داریم. این آمار در مقایسه با سال 85 که یک میلیون و 664 هزار نفر بود، تکان‌دهنده است. به همین خاطر امروزه مسائل اجتماعی برای مسئولان بسیار اهمیت دارد.

فاصله ازدواج و طلاق از 5 تا 7 سال به 3 تا 5 سال کاهش یافته است
او با اشاره به مسأله طلاق تصریح کرد: امروز شاهد افزایش طلاق، افزایش سن ازدواج و کاهش فاصله ازدواج و طلاق هستیم که باید به آن پرداخت. پیش از این، فاصله ازدواج و طلاق 5 تا 7 سال بود اما امروز به 3 تا 5 سال کاهش یافته است. به دلیل این مشکلات، رهبری وارد بحث شدند. اخیراً بیش از 3 ساعت نگرانی خود را در خصوص افزایش آسیب‌های اجتماعی مطرح کردند و از مسئولان گزارش خواستند. خوشبختانه در طول یک سال اخیر که این جلسات در حضور رهبری تشکیل می‌شود، گزارش‌ها مثبت است اما کافی نیست.

امروز مشکل قانون نداریم
خدادادی با تأکید بر نبود مشکل در قانون اظهار کرد: در حوزه قانون‌گذاری وجود قوانین مشکلات را حل نمی‌کند و امروز مشکل قانون نداریم. سیاست‌های رهبری باید بین قوا تقسیم شود و هرکس وظایف خود را انجام دهد. یکی از این قوا، قوه مقننه است که کمیسیون اجتماعی، اصلی‌ترین کمیسیون در این موضوع است. در طول حضورم در مجلس به دنبال یافتن خلأهای قانونی رفتیم و نتیجه آن این بود که در راستای سیاست‌های کلی، مجلس در سال 83 قانون حمایت از ازدواج جوانان را تصویب کرده است؛ بیش از 20 ماده و تبصره مشخص وجود دارد. اما دولت چقدر این قوانین را اجرا کرده است؟ برای دریافت وام سه میلیونی که تبدیل به 10 میلیون شد، زوجین چقدر باید تلاش کنند. در ارتباط با حمایت از خانواده با همین عنوان در سال 91 قوانینی مشخص شده است. بخشی از آن مربوط به قوه قضاییه است که این قوه موظف است در 2 سال اول و نهایتاً سه سال اول اجرای قانون، در شهرستان‌ها، دادگاه و شعب مستقل اختلافات خانواده دایر کند. اما در حال حاضر حتی در تهران نیز این اتفاق نیفتاده است. نمی‌گویم این قوا مشکلی ندارند. آن‌ها کمبود قاضی و مشاور دارند اما باید تکان بخورند، لایحه بیاورند و اجازه بگیرند تا قوانین اجرا شود.

رییس کمیسیون اجتماعی افزود: بعد از پنج دوره حضور در مجلس هیچ کمبودی در حوزه قانون احساس نمی‌کنم. اخیراً نیز کمیسیون اجتماعی کاهش ساعت کاری زنان دارای شرایط خاص را به تصویب رساند و شورای نگهبان آن را تصویب کرد اما اجرا و همت حاکمیت را می‌خواهد. نهادهای مدنی نیز باید در کنار دولت باشند.

تعریف اسلام از خانواده
به گزارش مهرخانه، در بخش دیگری از این همایش، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مازنی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با تأکید بر این‌که گفته‌هایش برخاسته از مطالعات اوست و حکم قطعی اسلام نیست، گفت: نهاد خانواده یکی از نهادهای مقدس و قابل احترام در قرآن است. واژه بیت و مشتقات آن 71 بار در قرآن آمده که 55 بار آن بر حکم محیط مخصوص زندگی خانواده است. اسلام خانواده را گروهی متشکل از افراد دارای شخصیت مدنی، حقوقی و معنوی معرفی می‌کند که هسته اولیه آن ازدواج مشروع زن و مرد است و نکاح، عقدی است که براساس آن رابطه زوجیت بین زن و مرد برقرار شده و در پس آن طرفین دارای وظایف و حقوق جدید می‌شوند. ارتباط خویشاوندی در سایه نکاح پدید می‌آید و اعضای آن دارای روابط قانونی، اخلاقی و عاطفی می‌شوند.

سیاست‌های اسلام در حوزه خانواده
او با اشاره به سیاست‌های اسلام در حوزه خانواده تصریح کرد: اولین سیاست تأکید اسلام بر ازدواج و تشکیل خانواده است. قرآن در آیات مختلف چند آیه را به‌صورت خاص به این موضوع اختصاص داده است. در بیان رسول خدا (ص) نیز تصریح کرده است که هیچ بنایی در اسلام پیش خداوند محبوب‌تر از ازدواج نیست. تأکید بر حاکمیت آرامش در خانواده، سیاست بعدی است. خانواده در نگاه قرآن مرکز آرامش و زن مایه آرامش مرد است. مورد سوم، اخلاق در بالاترین حد و قانون در حد ضرورت است. در نگاه اسلام وظایف و تکالیفی برای زن و مرد تعیین شده که هرکدام باید در چارچوب مقررات مدنی به تکلیف قانونی خود عمل کنند اما طبع خانواده با احکام و قوانین خشک سازگار نیست. عقد نکاح در اسلام صرفاً پیوندی حقوقی نیست و بیشتر بار عاطفی و اخلاقی دارد. سیاست بعدی اسلام تأکید بر مسئولیت در قبال اعضای خانواده است؛ به‌طوری‌که هر عضوری در قبال اعضای خانواده مسئولیت دارد. قرآن به‌ویژه برای پدر و مادر مسئولیت سنگینی برای پیشگیری از آسیب‌های دنیوی و اخروی دارد. تأکید بر تعلیم و تربیت صحیح فرزندان متناسب با شرایط زمان نیز سیاست بعدی است.

شکرگزاری از والدین بعد از شکرگزاری از خداوند قرار گرفته است
مازنی با اشاره به اصل وفاداری بیان کرد: اصل وفاداری به پیمان زناشویی از دیگر سیاست‌هاست. آیات مربوط به پرهیز از روابط جنسی خارج از خانواده و پرهیز از نگاه به نامحرم و روایات صریح در کراهت طلاق، نشان‌گر این تأکیدات است. تکریم والدین و سالمندان سیاست بعدی است. در نگاه اسلام به همان نسبت که کودک باید مورد محبت بوده و در بین زوجین نیز باید محبت باشد، در روابط فرزندان و والدین به‌ویژه در سالمندی تأکید شده است و حتی شکرگزاری از والدین بعد از شکرگزاری از خداوند قرار گرفته است. صله‌رحم نیز یکی از سیاست‌های اسلام در حوزه خانواده است که از این طریق باید ارتباط بین اعضای خانواده حفظ شود.

انتهای پیام/ 940502