فرستنده خبر اقای نوید احمدفخرالدین ۱۳۹۵/۹/۱۴
وزیر کشور از کاهش رشد شتابان اعتیاد خبر داد و گفت: 50 درصد زندانیان، 60 درصد سرقتها و 50درصد طلاقها با مواد مخدر در ارتباط است.
به گزارش خبرنگار مهرخانه، روز پایانی نخستین همایش «صیانت و گفتمانسازی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر، اقدام و عمل در سازمانهای مردمنهاد» صبح امروز با حضور عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور و جمعی از رؤسای سمنهای حوزه مواد مخدر برگزار شد.
در ابتدای نشست رحمانیفضلی با تأکید بر اینکه بحث مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد بینالمللی است، گفت: بر همین اساس در سازمان ملل معاونتی در این موضوع فعالیت میکند. شدت و ضعف درگیری کشورها بستگی به عوامل مختلف جغرافیایی، اعتقادی، سیاسی و امنیتی دارد. در ایران به لحاظ شرایط نامناسب جغرافیایی و همسایگی با افغانستان و مسیر ترانزیتی مواد مخدر، آسیب بیشتری را متحمل میشویم. در حوزه اعتیاد علیرغم این مجاورت به دلیل مسائل اعتقادی، خانوادگی و اجتماعی در بحث شیوعشناسی از متوسط سطح جهان پایینتر هستیم.
50 درصد زندانیان، 60 درصد سرقتها و 50درصد طلاقها با مواد مخدر در ارتباط است
او با بیان اینکه جمع شدهایم تا از فکرها و روشهایی که به نظر میرسد در این مقطع مهم بتوانیم به وسیله آن، اعتیاد را مدیریت کنیم، بهرهمند شویم، افزود: مقام معظم رهبری تاکنون در حوزه آسیبهای اجتماعی چهار جلسه سه ساعته با مسئولان داشتهاند. نتیجه این بود که پنج اولویت را در موضوع آسیبهای اجتماعی مشخص کردند که اولین اولویت مواد مخدر بود زیرا میتواند در ساماندهی سایر آسیبها نیز موثر باشد. بیش از 50 درصد زندانیان در حوزه مواد مخدر هستند. بیش از 60 درصد سرقتها و بیش از 50 درصد طلاقها مرتبط با مواد مخدر است.
فعالیت 2200 سمن در حوزه مواد مخدر
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به توصیه حسن روحانی در شروع به کار دولت به حوزه پیشگیری و صیانت اظهار کرد: در بهترین شرایط حداکثر 20 درصد معتادان پس از درمان پاک میمانند. این موضوع هزینههای بسیار انسانی، اجتماعی و اقتصادی بر جامعه تحمیل میکند و باعث میشود نتوانیم موفقیت داشته باشیم. برای پیگیری توصیه رییسجمهور با این شعار شروع کردیم که مبارزه با مواد مخدر باید با کمک مردم انجام شود. ازاینرو اجتماعیکردن مبارزه با مواد مخدر را در دولت شروع کردیم. بیش از 2200 سمن در این حوزه فعال هستند که رشد آن در این دولت بیشتر بوده است.
جلوی رشد شتابان اعتیاد را گرفتهایم/ بیش از 80 درصد درمان اعتیاد توسط نهادهای مردمی صورت میگیرد
رحمانیفضلی با تأکید بر کاهش رشد اعتیاد گفت: امروز میتوانیم نتیجه سه سال عملکرد در حوزه اجتماعی را اینگونه بگوییم که توانستهایم جلوی رشد شتابان اعتیاد را بگیریم. در حوزه مقابله، با توجه به روشهای جدید یعنی اولویتبندی مناطق و تخصیص تجهیزات برای آن، توانستهایم از سال 92 تا سال 94 بیش از 2 هزار تن مواد کشف کنیم. در حوزه درمان نیز در کنار درمان معتادان متجاهر، همکاریهای بینالمللی داشتیم. نهادهای مردمی (ماده 15) در حوزه درمان نقش مهمی داشتند و بیش از 80 درصد درمانها توسط آنها انجام میشود.
نقش خانواده در صیانت
وزیر کشور درباره صیانت در اعتیاد تصریح کرد: زمانی که بررسی کردیم و دیدیم 80 درصد معتادان بهبودیافته دوباره به سمت اعتیاد بازمیگردند، عمدهترین دلیل آن را عدم پذیرش حتی از سوی خانوادهها یافتیم. بنابراین موضوع صیانت را در دستور کار قرار دادیم؛ به این نیت که در حوزه فرهنگی و اجتماعی، جامعه را فراهم کنیم. یکی دیگر از دلایل بازگشت به اعتیاد، بیکاری آنها پس از بهبود بود. در زمینه بهکارگیری آنها نیز پیشرفت خوبی داشتیم. باید تلاش کنیم کسی در خانواده معتاد نشود؛ زیرا وقتی شد در بالاترین استانداردها فقط 20 درصد پاک میمانند. در این زمینه مردم نقش دارند و خانوادهها باید به امر صیانت توجه کنند. پس از آن آموزشوپرورش و دانشگاهها نقش دارند که موفق بودهاند. البته در ابتدای حرکت هستیم و نواقصی داریم. در مطالعات سازمان ملل، از روشهای بهکار گرفتهشده در ایران بهعنوان روشی مؤثر و ارزشی یاد میشود.
هشدار متفکران علوم اجتماعی نسبت به آسیبهای جامعه
به گزارش مهرخانه، در ادامه اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور با تأکید بر منابع، ظرفیتها، فرصتها و سرمایههای مادی و معنوی بسیار زیادی که ایران در اختیار دارد، گفت: جامعه ما در مقابل این منابع با آسیبها و تهدیداتی روبهروست. فقر و حاشیهنشینی، طلاق، اعتیاد، فسادهای مالی، اجتماعی و اخلاقی و شکلگیری مناطق بحرانزا از آسیبهای مهمی هستند که متفکران علوم اجتماعی نسبت به وجود آنها در کشور هشدار میدهند. یکی از کارهای خوب وزارت کشور تهیه گزارش وضعیت اجتماعی کشور با کمک نخبگان دانشگاهی است که نشان میدهد دولت و حکومت و جامعه باید نسبت به آسیبهای اجتماعی حساس باشند.
حساسیت و مشارکت جامعه مکمل عزم نظام در کاهش آسیبهاست
او با اشاره به حمایتهای بهموقع افزود: حمایتهای بهموقع کمک میکند که اینگونه پدیدهها منابع کشور را به فرسایش نبرند. بهموقع و جهتداربودن اقدامات بسیار مهم است. با تأکیدات مقام معظم رهبری مطلبی به مسئولان و جامعه اعلام شد و آن عزم نظام در اهتمام ورزیدن به کاهش و حل بحرانها و مسائل اجتماعی بود. حساسیت و مشارکت جامعه و شهروندان در زمینه آسیبهای اجتماعی مکمل این عزم است. عزم ملی زمانی است که هم اراده در مسئولان، هم در آحاد مردم و سمنها بروز و ظهور پیدا کند. دانش بشری نشان میدهد آنچه باعث قوام و دوام یک جامعه است، در درجه اول در پایداری و سلامت نهادهای اصلی آن جامعه است. خانواده سالم و حساس، شهروندان مسئول و فعال، نهادهای مدنی و نخبگان راه را بر رشد هر آسیبی در جامعه میبندند و دولت و دستگاههای رسمی را وادار میکنند که در تصمیمگیری و برخورد چابک باشد.
اعتیاد مهمترین آسیب است
جهانگیری با بیان اینکه اعتیاد مهمترین آسیبی است که بهطور مزمن در جوامع و جامعه ما وجود دارد، ادامه داد: بقا و رشد اعتیاد در کشور علامت بالینی است که بیماریهای اجتماعی دیگری نیز بهوجود میآورد. در اعتیاد فقط مصرفکننده آسیب نمیبیند، بلکه همه منابع جامعه تهدید میشود. جامعهای که حساسیت خود را به اعتیاد از دست بدهد، پرمخاطره خواهد بود و بستر این است که آسیبهای کشنده و بحرانزای دیگری در کنارش شکل بگیرد. با این بلای خانمانسوز نمیتوان در غیاب مردم مبارزه کرد.
تصویری به دور از سیاهنمایی و انکار از اعتیاد ارایه دهید
معاون اول رییسجمهور با اشاره به رویکرد دولت تصریح کرد: رویکرد دولت بر همین اساس در مسائل اجتماعی و در حل آسیبهای اجتماعی، اجتماعیکردن آنها و کمک خواستن از مردم است و تمرکز بر اینکه پیشگیری انجام شود. اگر مشارکت اجتماعی در جامعهای افزایش یابد، حس مسئولیت نسبت به همنوعان و جامعه امید به آینده افزایش مییابد. به همین دلیل گفته میشود مشارکت اجتماعی یکی از سرمایههای اصلی یک کشور است. دولت در مسیر کنترل، کاهش و مهار مواد مخدر اعتیاد و آسیبهای اجتماعی بهصورت جدی نیازمند این است که مردم به صحنه بیایند. باید تصویر دقیقی از اعتیاد به دور از سیاهنمایی و انکار ارایه داد تا حساسیت جامعه و مردم و مسئولان برانگیخته شود. با ورود به این گفتمان و اتخاذ رویکرد یکپارچه و منسجم و ائتلاف دولت و ملت در مبارزه با پدیده اعتیاد و کنترل و مهار آن، اقدامی جدی کنیم. برای رسیدن به این هدف باید تمام اقدامات معطوف به نتیجه باشد. باید مشخص شود هر وزارتخانه و دستگاهی چه بخشی از این هدف را در بربگیرد و گزارشهای دورهای دهند.
پیشنیاز حل مسائل، برخوردهای غیرسلیقهای است
او به ظرفیتهای کشور اشاره کرد و گفت: مسائل ملی از هر نوع اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی که باشند با ظرفیتهای این کشور قابل حل و نیازمند عزم جدی و اجماع ملی است. پیشنیاز آ، برخوردهای غیرسلیقهای است. اگر حتی با مسائل کوچک، جناحی برخورد کنیم، هرکدام میتوانند تبدیل به تهدید شوند. سیاستهای مقام معظم رهبری، دولت تدبیر و امید و مردم این بوده که تهدیدهای بیرونی و درونی را از جامعه دور کنیم.