فرستنده خبر خانم لیدا اشجعی ۱۳۹۵/۹/۱۳
کانون نویسندگان ایران جلوگیری از برگزاری مراسم هجدهمین سال کشته شدن دو تن از اعضای خود را “ادامه قتلهای زنجیرهای و دفاع از جنایت” نامید. در جریان حمله لباسشخصیها و ماموران رسمی به این مراسم، چند نفر دستگیر شدند.
مراسم هجدهمین سالگرد کشته شدن دو قربانی قتلهای زنجیرهای در امامزاده طاهر کرج با خشونت نیروهای انتظامی و لباسشخصیها از هم پاشید. قرار بود روز جمعه ۱۲ آذر، مراسمی در گرامیداشت یاد محمد مختاری و محمدجعفر پوینده برگزار شود اما حاضران از سوی ماموران رسمی و غیررسمی کتک خوردند و چند نفر نیز بازداشت شدند.
ناصر زرافشان، نویسنده و وکیل خانواده کشتهشدگان به همراه پسرش مزدک، بکتاش آبتین، دبیر کانون نویسندگان ایران و محمد مهدیپور، شاعر از جمله بازداشتشدگان بودند. زرافشان ساعتی بعد آزاد شد اما دیگران به محل نامعلومی برده شدهاند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران از قول رضا خندان مهابادی، عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران مینویسد: «نحوه برخورد نیروهای امنیتی متشکل از نیروهای انتظامی و لباس شخصیها،غیرمحترمانه و با خشونت بسیار و تقریبا بیسابقه بوده است.»
رضا خندان افزوده که نیروهای امنیتی از صبح جمعه در تماس تلفنی با خود او و چند نفر دیگر از اعضای کانون نویسندگان، گفته بودند که “نباید و نمیتوانید این برنامه را برگزار کنید.”
کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیهای، جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود قربانیان قتلهای زنجیرهای را “ادامه قتلهای زنجیرهای و دفاع از جنایت” نامید و بازداشت و مضروب کردن چند تن از حاضران در این مراسم را “نمایش مطلق سبعیت و خشونت” خواند.
رضا خندان گفته است: «مأموران نیروی انتظامی موبایل فاطمه سرحدیزاده، عضو ۷۵ ساله کانون نویسندگان را که مشغول فیلمبرداری بود، با خشونت گرفتند، مزدک زرافشان را مضروب و با سر و صورت خونین بازداشت کردند و ناصر زرافشان، بکتاش آبتین و محمد مهدی پور را نیز بازداشت کردند و به مکان نامعلومی بردند.»
در بیانیه کانون نویسندگان آمده است: «اینگونه ممانعتها و بازداشتها کمترین خللی در عزم راسخ این تشکل نویسندگان آزادیخواه برای پرتوافکندن بر زوایای پنهان قتلهای سیاسیِ زنجیرهای وارد نمیکند و ما، چنان که بارها به صراحت اعلام کردهایم، سرِ سوزنی از خواست محاکمه و مجازات آمران و عاملان این قتل ها واپس نخواهیم نشست.»
درفاصله ۲۸ آبان تا ۱۸ آذر سال ۱۳۷۷، مجید شریف، داریوش فروهر، پروانه مجد اسکندری (فروهر)، محمد مختاری، و محمد جعفر پوینده در تهران به قتل رسیدند. کمتر از یک ماه بعد وزارت اطلاعات دولت محمد خاتمی در اطلاعیهای بیسابقه اعلام کرد که این قتلها توسط عده ای از “اعضای خودسر” وزارت اطلاعات انجام شدهاند.
مراسم یادبود قربانیان قتلهای زنجیرهای در حالی مورد یورش قرار گرفته که پرستو فروهر، فرزند پروانه و داریوش فروهر نیز امکان برگزاری مراسم بزرگداشت پدر و مادر خود در تهران را نیافت و مورد بازجویی نیز واقع شد.
خانه فروهرها در محله دولت تهران، در فاصله هجده سال گذشته، دو مرتبه مورد دستبرد قرار گرفته و یادگارها و وسایل این دو به غارت رفتهاند. پرستو و آرش فروهر، فرزندان این دو قربانی قتلهای زنجیرهای در آلمان زندگی میکنند.