فرستنده خبر خانم زرین تاج الیاسی ۱۳۹۵/۸/۱۳
جایزه ادبی گنکور، مهمترین جایزه ادبی فرانسه به خاطر رمان «ترانه شیرین» به لیلا سلیمانی، نویسنده و روزنامهنگار مراکشی تعلق گرفت.
دبیرخانه جایزه ادبی گنکور همچنین اعلام کرده است که همزمان جایزه «رونودو» به یاسمینا رضا اهدا میشود.
«ترانه شیرین» دومین رمان لیلا سلیمانی است. او در این اثر داستان زن و مرد جوانی را روایت میکند که دو فرزند دارند و خدمتکاری هم از آنان نگهداری میکند، تا اینکه یک روز خدمتکار دو کودک را به قتل میرساند. این اثر بر شخصیت خدمتکار و رابطه بین طبقه متوسط مرفه با خدمتکاران و خشونت پنهانی که در این رابطه وجود دارد استوار است.
پیش از این، ژان ژنه در سال ۱۹۴۷ در نمایشنامه «کلفتها» به موضوع خدمتکارانی که در خانواده فرانسوی صاحبکارانشان را به قتل می رسانند پرداخته بود. در ادبیات ایران هم ابراهیم گلستان، مهشید امیرشاهی و گلی ترقی جایگاه خدمتکار در خانواده ایرانی را از زاویهای متفاوت بازگو کردهاند.
«ترانه شیرین» نوشته لیلا سلیمانی را انتشارات معتبر گالیمار در سال جاری منتشر کرده است.
لوموند گزارش داده است که قرار است به زودی بر اساس رمان «ترانه شیرین» فیلمی هم ساخته شود. لیلا سلیمانی در این اثر موفق شده تلفیقی از یک رمان جنایی و یک «ساگای خانوادگی» به دست دهد. این رمان در فهرست ۱۰ رمان پرفروش فرانسه قرار دارد.
لیلا سلیمانی در برخی نشریات فرانسه مقالاتی هم درباره آفریقای شمالی منتشر کرده است.
هیأت داوران جایزه ادبی گنکور اعلام کرده که آنها در نخستین دور رأیگیری به لیلا سلیمانی رأی دادند.
ارزش جایزه ادبی گنکور که در سال ۱۹۰۳ بنیان گذاشته شد، فقط ۱۰ یوروست، اما فروش یک اثر در کشورهای فرانسهزبان را تضمین میکند.
یاسمینا رضا نیز به خاطر رمان «بابل» جایزه ادبی «رونودو» را به دست آورد. نام او پیش از این در کنار لیلا سلیمانی به عنوان یکی از نامزدهای گنکور مطرح شده بود.
یاسمینا رضا در رمان «بابل» روایتی به دست میدهد از یک ضیافت در یک شب بارانی که با قتل زنی به دست همسرش در مهمانی به پایان میرسد.
یاسمینا رضا به خاطر نمایشنامههای جنجالبرانگیزش از نویسندگان مطرح فرانسه است اما این اولین بار است که یک جایزه ادبی مهم به او تعلق میگیرد. پیش از این رومن پولانسکی نمایشنامه «خدای کشتار»، از آثار پربازتاب این نمایشنامهنویس فرانسوی را روی پرده سینماها آورده بود.