تلاش دختران افغان برای فتح قله ‘شاه فولادی’، بلندترین نقطه ‘کوه بابا’

فرستنده خبر خانم دلارام درهشویی ۱۳۹۵/۰۷/۲۲

کوهنوردهای افغانستان

هفده تن از دختران کوهنورد افغان هزاران متر از “کوه بابا” بالا رفتند اما به دلیل سردی هوا و نبود وسایل کافی نتوانستند تا به بلندترین نقطه آن موسوم به “شاه فولادی” صعود کنند.

شاه فولادی در ارتفاعات کوه بابا در ولایت بامیان واقع است و حدود پنج هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

اما این دختران می‌گویند که علیرغم ناکام ماندن تلاششان برای فتح بلندترین قله آن، این تلاش آنان سفری بود که دست‌کم برای چند روزی بدور از دغدغه‌های نا‌‌امنی و مشکلات جاری کشور‌شان از آن لذت بردند و بر تجارب خود افزودند.

این کوهنوردان دختر افغان از ولایت‌های بامیان، غزنی، وردک، ننگرهار، کنر، پروان، کابل و دایکندی راهی این سفر شدند.

فرشته ابراهیمی، مسئول برنامه‌های کوهنوردی و عضو تیم ملی کوهنوردی افغانستان که در این سفر حضور داشت از چشم دیدش گفت:

کوهنوردهای افغانستانImage copyrightKSF & SB
Image captionدختران از ولایت‌های مختلف به کوهنوردی در بامیان آمدند

“اصلا نمی توانم احساسم را بیان کنم. روز‌های خوش و خوبی بود. شما فکر کنید یک گروه دختر بدون حضور خانواده در شرایط کنونی روزها در کوه‌ها پیاده‌روی می‌کنند و برای هدفی که پیشرو دارند با باد و سنگ و سردی هوا مبارزه می‌کنند و گام به جلو می گذارند.”

خانم ابراهیمی، با اشاره به هیجان در سفرشان می‌گوید:” با مناطق زیبایی روبرو شدیم. چنان بالا رفتیم که حتی تصور‌ش برایم سخت بود. سفرما هشت روز بود. اما سه روز پیهم پیاده رفتیم و تمام تلاش ما این بود تا شاه فولادی را فتح کنیم،اما متاسفانه از یک سو هوا سرد بود و از سویی هم امکانات ما کافی نبود، نتوانستیم به بالای قله برسیم. حدود ۴۴۰۰ متر از قله پنج هزار متری کوه بابا را رفتیم اما به شاه فولادی نرسیدیم.”

کوهنوردهای افغانستانImage copyrightKSF & SB
Image captionکوهنوردی برای دختران افغان تجربه‌ای نو است

خانم ابراهیمی می‌گوید این سفر به منظور همدلی، دوستی، رشد ورزش کوهنوردی، و تمرین مهارت‌های کوهنوردی از سوی یک نهاد خارجی و به حمایت اداره محلی بامیان و اداره ورزش کوهنوردی انجام شد.

آی‌ نور حسن، دختر کوهنوردی که از ولایت ننگرهار به بامیان رفته بود می‌گوید خاطرات به یاد ماندنی از این سفر دارد. او گفت تفاوت این سفر با سفر‌های قبلی به ویژه که پنجشیر رفته بودند این بود که در کوهنوردی پنجشیر سربازان امنیتی آنها را همراهی می‌کرد اما در سفر کوه بابا آنها، هفده دختر با دو استاد مرد تنها بودند و هیچ ترسی از مسائل امنیتی وجود نداشت.

در ولایت‌های نورستان و ننگرهار در شرق، بدخشان در شمال شرق، ولایات مرکزی غزنی، میدان وردک، بامیان و کابل نیز کوهنوردی علاقه‌مندان خود را دارد.

اما به رغم آنکه افغانستان یک کشور کوهستانی است و زندگی بیشترین ساکنان این سرزمین با کوه‌ها گره خورده، اما کوهنوردی هنوز هم در میان مردم جا باز نکرده، به‌ویژه برای دختران تجربه نو و کار بسا دشوار پنداشته می‌شود.