ارسال کننده : خانم مریم مرادی 21شهریور
خبرگزاری هرانا ـ ورود زنان و مردان در یک کنسرت به بحث میان مجلس و اداره ارشاد قزوین بدل شده است، پس از صحبتهای امامجمعه و مدیر ارشاد قزوین در مورد نحوه برگزاری کنسرت در این استان، حالا نوبت به یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس رسیده است تا خواستار تفکیک جنسیتی کنسرتهای قزوین شود.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از روزنامه شرق، موانع بر سر برگزاری یک کنسرت در شهرستان اینبار به قزوین رسیده است.
اینبار صحبت از جداسازی کنسرتها برای زنان و مردان است.
البته این، موضوع تازهای نیست، سال گذشته کنسرت محسن یگانه در ارومیه به دلیل رعایتنکردن طرح تفکیک جنسیتی لغو شد، هرچند در همان زمان پیروز ارجمند، مدیر سابق دفتر موسیقی، گفته بود که زیر بار طرح جداسازی جنسیتی در کنسرتها نخواهد رفت.
بااینحال اردیبهشتماه سال جاری هم کنسرت مسعود شعاری و حسین علیشایور بهدلیل حضور یک نوازنده زن که دلواپسان از آن با عنوان کنسرت مختلط یاد کرده بودند، در ماهشهر لغو شد.
حالا چندماه بعد از این جریان، موضوع اختلاط کنسرتها در قزوین، به بحثی میان نهادهای مختلف کشور تبدیل شده است.
عابدینی، امامجمعه قزوین در نماز جمعه ششم شهریور گفت: “با هنر مخالفتی نداریم، ما با اختلاط زن و مرد جوان در مراسم کنسرت، بیبندوباری، عمل منافی با عفت، منافی با غیرت و منافی با دین مخالف هستیم چراکه هرگز اسم این را نمیتوان هنر گذاشت و چنین هنری را خداوند لعنت کرده است”.
وی همچنین گفت: “برخیها میگویند ما هم اختلاط زن و مرد جوان در مراسم کنسرت و بیبندوباری منافی با عفت، منافی با غیرت و منافی با دین را فساد و فحشا میدانیم اما از بالا به ما گفتهاند، ما نمیدانیم منظورشان از بالا چه کسانی هستند و چه کسانی هستند که این چیزها را برای ما میخواهند، بالا خدا، پیغمبر، ائمه و رهبری هستند و این بالاییها همیشه نور، هدایت و انسانیت را برای ما میخواهند، این چه بالایی است که بیبندوباری را برای ما میخواهد، عدهای بالا را آلوده نشان میدهند چراکه بیبندوباری را برای مردم میخواهند و آنها در مسندهایی نشستهاند که لایق آن نیستند”.
چندروز پس از آن مهدی احمدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد قزوین، به “صدای قزوین” گفت: “جداکردن زن و مرد توهین به شعور مردم است، یعنی هرقدر با مردم به سبک معرفتی رفتار کنیم، نگاه مردم به ما نیز محترمانهتر میشود، چطور میشود در کنسرتی زن را در یک بخش و همسرش را در جای دیگری قرار دهیم، این براساس کدام مقوله فرهنگی است، ما میتوانیم فرهنگسازی کنیم، اما نمیتوانیم بگوییم مردم جدای از یکدیگر بنشینند، این نگاه امنیتی به مقوله فرهنگ باید سنجیدهتر باشد”.
ماجرای نحوه برگزاری کنسرتها اما به همینجا ختم نشد. سیدمرتضی حسینی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس و نماینده قزوین، در گفتوگویی که یازدهم شهریور در تابناک منتشر شد، گفت: “ما مخالف برگزاری کنسرت نیستیم اما حرف ما این است که در استان مذهبی قزوین باید دقت بیشتری درخصوص برگزاری کنسرتها انجام شود. درحالحاضر قانون برگزاری کنسرت در کشور وجود دارد اما نحوه برگزاری آن برای ما سؤال است و درخواست و توصیه ما به متولیان فرهنگ قزوین این است که شرایط استان را در برگزاری کنسرتها در نظر بگیرند. نظر آقای عابدینی هم در این مورد لغو کامل کنسرتها نبوده است اما بنا به درخواست مردم خواستهایم تا این کنسرتها با کمترین اختلاط همراه باشد. مردم استان قزوین، مردمی مذهبی و ولایتمدار هستند و درخواست خود این مردم بوده است که نماینده ولیفقیه در استان در این مورد وارد شوند و رأی و نظر مردم را به گوش متولیان فرهنگ برسانند”.
تابناک در بخشی از گزارش خود عنوان کرد که رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به درخواستهای متعدد مردم مبنیبر جلوگیری از اختلاط در کنسرتها گفت: “استان قزوین ظرفیت برگزاری کنسرت مختلط را ندارد و به خواست مردم باید این کنسرتها با شرایط ویژهای برگزار شوند”.
حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، اما معتقد است چارچوبهای قانونی برای اجرای کنسرتها مشخص شده است. او به “شرق” گفت: “براساس مقررات و قوانین و رعایت موازین قانونی و شرعی، مجوزهای برپایی کنسرت موسیقی صادر میشود و تاکنون تصمیمی برای اجرای برنامههای موسیقی با درنظرگرفتن تفکیک جنسیتی ارائه نشده است و لزومی هم ندارد که کنسرتهای عمومی را به صورت تفکیک جنسیتی برگزار کنیم مگر اینکه اجرای نوازندگان، خوانندگان و دستاندرکاران یک کنسرت خانمها باشند که در آن صورت کنسرت برای بانوان برگزار میشود در غیر این صورت، برگزاری کنسرتها به صورت عمومی ادامه دارد”.
او افزود: “وقتی از واژه مختلط استفاده میکنیم، این موضوع به ذهن میآید که کنترل و ضابطهای بر خانمها و آقایان نیست درحالیکه مختلط یعنی خانوادگی. کنسرتها براساس چارچوبهای قانونی برپا میشوند و بیشتر شرکتکنندگان آن خانوادهها هستند تا اوقاتفراغتشان پر شود. چنین حرفهایی برخلاف سیاستهای فرهنگی کشور است چراکه سیاست فرهنگی کشور برپایه تحکیم بنیانهای خانواده است”.
نوشآبادی با بیان اینکه هر برنامه فرهنگیای با رعایت جوانب شرعی و قانونی در نظر گرفته میشود، اظهار کرد: “اگر تصور این باشد که برنامههای موسیقی برای دخترها و پسرهایی است که خلاف شرع انجام میدهند، یک نوع ذهنیت به وجود میآید و اگر تصورمان باشد که موسیقی برای خانوادههاست، ذهنیت دیگری شکل میگیرد که تصمیمگیری براساس هر یک از این ذهنیتها با هم متفاوت خواهد بود. باید بستری فراهم شود که مردم و خانوادهها اوقاتفراغت خود را به صورت جمعی بگذرانند. ارشاد هم تصمیمی برای جداسازی کنسرتها ندارد مگر موارد خاص همچون کنسرت بانوان”.