ارسال کننده : خانم ندا امین 30 مرداد در بخش مربوط به افغانستان
کیهان نوین: این تحقیق از سوی موسسه تساوی براساس مصاحبه با ۱۶۰ خبرنگار زن و ۱۵ نفر از مسئولان رسانهها در شهرهای کابل و مزار شریف در شمال افغانستان تهیه شده است.
کابل و مزار شریف از شهرهایی است که در آن شمار زنان خبرنگار نسبتا زیاد است.
معصومه محمدی، از مسئولان موسسه تساوی گفت موسسه کاونترپارت، سازمان توسعه بینالمللی آمریکا، موسسه اینترنیوز و بنیاد آغا خان در انجام این تحقیق همکاری کردهاند.
خانم محمدی گفت: “میزان بالای خشونت و تبعیض بر ضد زنان خبرنگار، یکی از چالشهای اصلی این بانوان است. میزان خشونت بر ضد زنان خبرنگار در شهر کابل نسبت به شهر مزار شریف بالاتر است.”
او گفت که عامل اصلی این خشونت در شهر کابل در گام نخست مسئولان دولتی بویژه نیروهای امنیتی و در درجه دوم مردم عادی هستند. در حالی که در شهر مزار شریف مردم، خانوادهها و خویشاوندان خبرنگاران بیشتر در اعمال خشونت علیه آنها نقش دارند.
این فعال حقوق زنان گفت که هرچند تبعیض علیه خبرنگاران زن مانع عمده فعالیت زنان در رسانهها نیست، اما به طور کلی چالشی در کنار چالشهای دیگر محسوب میشود.
خانم محمدی گفت که تقریبا همه مصاحبهشوندگان خواستار مداخله دولت برای رفع تبعیض جنسیتی در رسانهها شدهاند، ولی معتقدند از آنجایی که هیچگونه حمایتی از سوی دولت ندیدهاند، نمیتوان انتظاری از دولت داشت.
به گفته او، نزدیک به ۸۷ درصد مصاحبهشوندگان گفتهاند که هیچ مرجع مشخصی برای رسیدگی به خشونت علیه خبرنگاران زن و چالشهای پیش روی آنها وجود ندارد.
یکی دیگر از یافتههای این گزارش این است که زنان فعال در رسانهها حقوق کمی دریافت میکنند و ۷۰ درصد دیگر گفتهاند که حقوق آنها اصلا کافی نیست.
همچنین خبرنگاران زنی که در روزهای مرخصی خود در رسانههای مربوط کار میکنند، حقوقی بابت اضافهکاری دریافت نمیکنند.
دسترسی به اطلاعات مشکل دیگری است که این گزارش به آن اشاره میکند. نویسندگان گزارش میگویند که شمار زیادی از مردم و مسئولان دولتی از دادن اطلاعات به خبرنگاران زن خودداری میکنند.
بیش از ۴۰ درصد مصاحبهشوندگان گفتهاند که مسئولان دولتی و بویژه مامورانی که در دفاتر مطبوعاتی کار میکنند، حاضر نمیشوند که اطلاعات مشخصی را در دسترس خبرنگاران زن قرار دهند.
گزارش میافزاید که ملاهای مساجد بویژه با خبرنگاران زن به دلیل زن بودن آنها، حاضر به مصاحبه نمیشوند.
خانم محمدی گفت که بیشتر مصاحبهشوندگان نسبت به آینده شغلی خود نگرانند. کسانی که به تازگی به خبرنگاری شروع کردهاند، مرتب شنیدهاند که به این شغل روی نیاورند.
با این حال، نویسندگان گزارش توضیح ندادند که به طور کلی چند درصد فعالان رسانهای را زنان تشکیل میدهند.